Innenriks

Barns nettvaner

"I 2006 brukte 90 prosent av barn mellom 6 og 16 år Internett. I gruppen 9 til 16 år bruker stort sett alle Internett noe flere gutter enn jenter.

"34 prosent av barna sitter vanligvis alene når de er på nettet mens 45 prosent sitter med en av foreldrene. I gruppen 6-8 år er det kun 6 prosent som sitter alene mot 60 prosent i gruppen 13 til 16 år.

"Undersøkelse fra 2003 om barns nettvaner viser at 64 prosent av barna mellom 9 og 16 har chattet. 40 prosent av chatterne er blitt spurt om et personlig møte med en fremmed. 17 prosent har møtt noen fra chatten.

"60 prosent av barna sier de ikke ville fortalt det til foreldrene om noe ubehagelig skjedde på Internett.

Kilde: SAFT Dagbladet

Foreldretips

"Sett datamaskinen i et fellesrom. Da er det enklere å følge med og veilede underveis.

"Beskytt tilgangen til Internett med passord hvis du ikke vil at barnet skal ha tilgang til nettet.

"Installer et nettfilter på datamaskinen når barnet begynner å surfe for å minske risikoen for uegnede sider men ingen filter er hundre prosent vanntett.

"Lag internettregler sammen med barnet om hvordan man skal oppføre seg mot andre og hvilke websider og aktiviteter som er akseptable.

"Oppfordre barnet til å være forsiktig med å gi ut personlig informasjon én regel kan være at barnet ikke får gi fra seg navn telefonnummer eller bilde uten din godkjenning.

"La ikke barnet treffe ukjente nettvenner uten følge og din godkjenning.

Her finner du mer hjelp: www.barnevakten.no www.saftonline.no www.reddbarna.no

Populært på Internett

"YouTube nettsted der brukerne kan legge ut egne videofilmer.

"MSN pratekanal på Internett. Hele 800.000 nordmenn benytter i dag denne tjenesten. Ungdom mellom 11 og 20 år chatter mer enn noen andre men også barn helt ned i 6-årsalderen chatter.

"MySpace nettsted der brukerne kan legge ut informasjon og bilder av seg selv. Trues med søksmål for manglende sikkerhet overfor unge nettbrukere og krav om at nettstedet må sette opp den nedre aldersgrensen fra 14 til 16 år.

Kilde: Microsoft Aftenposten

Mer fra Dagsavisen