Innenriks

8-åringer handler i sexbutikk

Mens far og mor kjøper erotiske filmer glidemiddel eller massasjestav kan de derfor risikere å støte på sine egne unger. Voksne og barn deler arena på Kondomeriet siden det ikke er satt noen aldersgrense for å komme inn. Ifølge seksualrådgiver Kjersti Antonsen ved Kondomeriet har de kunder fra 8 til 93 år.

– De minste kjøper kondomer glidemiddel og morosaker som kondomkjærlighet og penisleppestift sier Antonsen.

Sterke reaksjoner

Hun møter skarpe reaksjoner fra overlege Åsa Rytter Evensen som i mange år har vært sex- og samlivsrådgiver.

– Åtteåringer har overhodet ingenting inne på Kondomeriet å gjøre. Selvsagt er barn nysgjerrige men dette er faktisk noe som tilhører voksenlivet sier Evensen som ønsker en aldersgrense på Kondomeriet.

Hun er usikker på hvor streng den bør være.

– Det som er sikkert er at barn bør få lov til å være barn sier Evensen og får støtte fra stortingsrepresentant May Hansen (SV) i familie- og kulturkomiteen.

– Særlig barn og ungdom er utsatt for den økende seksualiseringen i samfunnet. Det bør derfor være en aldersgrense på Kondomeriet kanskje tolv år. Åtteåringer har i hvert fall ikke noe der å gjøre sier Hansen.

Salgsvekst

Kondomeriet har flere år på rad hatt en voldsom omsetningsvekst. Ifølge Kjersti Antonsen ligger tallene for 2006 an til å overgå fjoråret med 20 prosent. Hun understreker at det ikke er barna som står for denne veksten. Antonsen forstår kritikken fra Evensen og Hansen men forteller at Kondomeriet hittil ikke har funnet grunn til å sette en aldersgrense.

– Det er ingen grunn til å bekymre seg vi har peiling på det vi driver med. Jeg tror det er mer skadelig for barn å se voldelige scener på Hotel Cæsar enn å handle hos oss sier Antonsen.

Hun forteller at de yngste barna ikke får kjøpe sexleketøyene som er beregnet for voksne.

– Om en åtteåring vil kjøpe en vagina tar vi ham pent til siden og ber han komme tilbake om noen år. Dette gjør vi uten å moralisere eller gjøre narr av barna sier Antonsen.

May Hansen synes dette vitner om dobbeltmoral.

– Det er ganske spesielt at de selger produkter som er tilgjengelige for barn men som de samtidig ikke synes er passende for barn sier Hansen.

– Bommer

Leder Aleksander Vallestad i Røde Kors Ungdom jobber selv med ungdom og seksualopplysning. Han ser ikke på Kondomeriet som en stor stygg ulv men mener de bommer i dette tilfellet.

– Kondomeriet gjør mye bra ved å fjerne tabuer rundt seksualitet men jeg tror ikke at det å la åtteåringer handle i butikken deres bidrar i den retning sier Vallestad.

Han tror flere reagerer på at barn på Kondomeriet er i en seksuell setting med voksne til stede.

– Jeg stusser ikke over at 14-15 åringer går dit men åtte år? Det blir helt feil. Og det er ikke moraliserende det er bare sunn fornuft sier Vallestad.

Barneombudet ønsket ikke å uttale seg om aldersgrense i sexbutikker.

Morosaker som kondomkjærlighet og penisleppestift er populært hos de yngste kundene på Kondomeriet.

Mer fra Dagsavisen