Innenriks

Regjeringen beklager ordbruk

Leder for krisesentersekretariatet Tove Smaadahl reagerer sterkt på at regjeringen omtaler prostitusjon som arbeid i sin ferske handlingsplan mot menneskehandel.

– Jeg vil virkelig vite om de mener dette eller om det bare er et uttrykk brukt feil av byråkratene. Uansett er det svært uheldig at de omtaler prostitusjon som arbeid særlig i en handlingsplan mot menneskehandel som dreier seg om slavearbeid sier Smaadahl.

Hun minner om en dom fra 1999 der Høyesterett slo fast at prostitusjon ikke er arbeid.

Seksualisert vold

At noen prostituerte har fått erstatning for tapt arbeidsinntekt vil ikke Smaadahl ta et klart standpunkt til ut over at dette må ha sammenheng med at alle har krav på erstatning etter at de er utsatt for vold.

– Den forrige justisministeren Odd Einar Dørum var klar i sin tale. Han kalte handel med kvinner for seksualisert vold sier Smaadahl.

Hun mener prostitusjon og menneskehandel er en del av menns vold mot kvinner og at ingen frivillig velger et liv som prostituert. Derfor må det heller aldri omtales som arbeid. Hun er også kritisk til følgene av en slik definisjon.

– Skal utenlandske prostituerte da søke om arbeidstillatelse som prostituert her i landet før de kan komme hit spør hun.

Anne Rygh Pedersen (Ap) statssekretær i Justisdepartementet er helt enig med Smaadahl i at prostitusjon ikke må defineres som arbeid.

– Prostitusjon er ikke et yrke. En slik definisjon ville føre til en ufarliggjøring av virksomheten og det er helt motsatt av det vi ønsker sier hun.

Rygh Pedersen beklager derfor formuleringene i det ene avsnittet i handlingsplanen og håper leserne fokuserer på essensen og innholdet.

– Prostitusjon er ikke ulovlig men arbeid er det ikke. Handlingsplanen tar for seg menneskehandel og det dreier seg om grov utnytting av andres kropp sier hun.

– Uproblematisk

Fafo-forsker May-Len Skilbrei mener det i noen sammenhenger passer å kalle prostitusjon for arbeid fordi det er en lønnsgivende aktivitet.

– Det betyr ikke at det er i orden. Ordet arbeid er ingen hedersbetegnelse i seg selv. Vi sier for eksempel også barnearbeid. Men det er ingen bevegelse i Norge mot å definere prostitusjon som arbeid sier Skilbrei.

Liv Jessen leder ved ProSentret vil ikke kommentere saken.

Mer fra Dagsavisen