Innenriks

Gravøl for halvliteren

Halvliteren er på vei ut skal vi tro ølkjennere og utelivseksperter. Stadig flere utesteder tilbyr i stedet små glass (snitt) med 02 eller 025 liter øl. Samtidig introduseres også øl i 06 liters glass i større grad. Byvandrerne i Oslos uteliv tar godt imot de nye trendene.

Populært blant jenter

José de Sousa er salgsdirektør i Ringnes-utelivsmarkedet som har introdusert snitt med 025 litersglass på hundrevis av utesteder i Norge. Han mener Ringnes har truffet blink.

– Det er veldig populært særlig blant jenter sier de Sousa. Mange synes en halvliter blir litt i meste laget fortsetter han.

Salgsdirektøren tror også mange lar tankene vandre hen mot kontinentet når de kjøper et melkeglass med øl.

– Folk reiser mer og har fått med seg at snitt er det man vanligvis får sør i Europa sier de Sousa.

Større og mindre

Antakelsen bekreftes av Peter Dahl barsjef ved Dr. Jekyll's i Oslo.

– Halvliter er på vei ut. Vi kikker mot resten av Europa for litt siden var jeg selv på en fortauskafé i Amsterdam og der drakk alle øl i små glass forteller Dahl.

Han jobber på et utested som selger øl i 06 liters glass i tillegg til 02 og 04.

– Det er en form for «upsizing». Samtidig som mange vil drikke øl i mindre mengder er det noen som vil ha større glass. Den samme utviklingen ser du på burgersjapper der man får svære begere med brus sier Dahl.

Gammel skikk

Jan Vardøen gründer og av mange omtalt som Norges kuleste bartender står bak flere utesteder i Oslo som har innført snitt i baren. Han foretrekker selv små glass framfor halvlitere.

– Snitt er en gammel Oslo-skikk som er på vei tilbake sier Vardøen som tilbyr seg å forklare begrepet:

– Uttrykket snitt kommer av at to skal dele en pils altså 025 hver. Jeg vet egentlig ikke om det er sant men det er den mest troverdige forklaringen jeg har hørt ler Vardøen.

Den erfarne bartenderen mener de forskjellige målene ølen serveres i kan klassifiseres i svært ulike kategorier.

– Det er ikke noe tull med en halvliter – som er realt brunt og maskulint. 06 blir litt barnslig jeg skjønner ikke poenget med å drikke en svær bøtte med øl. Snitt er for feinschmeckere med god tid mens 04-ølen betraktes som en svindelpils ofte sett på Aker Brygge sier Vardøen.

Forsvinner ikke

Selv om halvliteren stadig blir vanskelig å finne på Oslos trendy utesteder vil den neppe forsvinne fra de brune kneipene med det aller første. Det tør nemlig ikke Ringnes.

– Det er ikke en sjanse i havet for at vi fjerner halvlitersglassene fra de tradisjonelle pubene sier José de Sousa som trolig ville fått høylytte protester fra stamkunder.

– Man skal ikke tulle med menigheten ler han.