Innenriks

Politiet tror Marianne-saken aldri vil bli løst

Marianne Knudsen Rugaas forsvant sporløst fra Risør 28. august 1981 da hun var på vei til Frydendal Varehandel for å kjøpe godterier. Politiet har aldri vært i tvil om at de sto overfor en kriminalsak men om få uker foreldes saken og gjerningsmannen kan dermed gå fri.

– Jeg har liten tro på at denne saken kommer til å bli oppklart det må vi bare leve med sier kriminalsjef Arne Pedersen ved Agder Politidistrikt.

Gjenopptatt saken

Han hadde ikke ansvaret for saken den gang forsvinningen skjedde men han husker selve forsvinningen godt fra media. Og som kriminalsjef i Agder politidistrikt har han flere ganger vurdert nye opplysninger i saken og har også bestemt at det skulle foretas ny etterforskning i saken.

– Vi har flere ganger gjenåpnet saken på bakgrunn av nye opplysninger men det er aldri kommet fram noe som har gitt oss noe gjennombrudd sier Pedersen.

Senest for ett år siden ble saken tatt opp på nytt etter at det ble lagt fram opplysninger både om hvor levningene etter den sju år gamle jenta var og hvem den angivelige drapsmannen skulle være.

Krever tilståelse

– Vi ble fortalt at dette skulle være nye opplysninger i saken men da vi ettergikk det hele viste det seg at dette var kjent i saken og ingenting kunne bringe oss videre sier Pedersen.

Han har flere ganger vært i kontakt med de pårørende i saken senest etter at saken ble tatt opp på nytt i fjor. Han mener de er innforstått med at saken nå går mot foreldelse.

– Dersom vi skulle gjenåpnet saken på nytt nå måtte vi hatt meget tunge nye opplysninger. Ja det måtte nesten ha vært en tilståelse fra gjerningspersonen selv sier Pedersen.

Han innrømmer at det er trist at en slik sak aldri blir oppklart men at det er viktig å forholde seg til realitetene.

Quick siktet

Flere personer har vært mistenkt og siktet for å stå bak Mariannes forsvinning men ingen er dømt. Også massemorderen Thomas Quick som blant annet er dømt for å ha bortført og tatt livet av Therese Johannessen (9) har tilstått å ha drept Marianne. Problemet for politiet har vært å knytte ham til saken utover hans egen tilståelse.

– Den saken har vært grundig fulgt opp og vi finner ingen holdepunkter for å knytte ham til gjerningen. Det finnes ingen bevis for at Quick har vært inne i saken slår Pedersen fast.

Et av de store etterforskningsproblemene i saken er ikke bare at Marianne aldri er funnet. Det er heller aldri avdekket noe åsted for selve bortføringen slik at politiet har få konkrete bevis i saken.

– Og selv om levningene skulle blitt funnet nå så tett opp mot foreldelse ville problemet vært at det nok ikke finnes spor igjen som kunne hjulpet oss videre sier Pedersen.