Innenriks

Røyk i vei!

Salting og røyking av mat var jo opprinnelig en konserveringsmetode. Noe man heller måtte gjøre enn å ville det. Røkt mat er godt etablert i det norske folks ganer vi eksporterer røykelaks til alle verdenshjørner og røykt makrell eller kolje har vel de fleste spist i barndommen. Men røyking er så mye mye mer.

Enkelte kan ikke fordra røyksmak og jeg er enig i at det tidvis kan bli litt vel mye av den. Likevel har den mye for seg som en smak man tilfører en råvare særlig med riktig følge. Selv fikk jeg det for meg at det måtte være godt med røkt egg siden det er så vanlig å servere bacon til eggeretter. Og resultatet var det ingenting å si på!

For å tilføre ekstra smak og finesse ble egget først pochert men det kan selvfølgelig røykes hvis det bare er kokt også. Eventuelt kan eggene kaldrøykes hele og med skallet på etterpå kan du knekke dem og lage speilegg eller omelett med et hint av røyksmak for smaken trenger faktisk igjennom skallet.

Et viktig obs! med røyking er balansen: Her kan det fort bli for mye av det gode. En annen ting er forarbeidet og ikke minst at råvaren er av topp kvalitet.

Noen vil sikkert tenke nå at de har jo ingen røykeovn man alt du trenger er faktisk en treflis resten har du mest sannsynlig i skapet. Selv bruker jeg en metallbakk eller boks og oppå den en rist med det jeg skal røyke. På toppen en metallbakk til tetter jeg rundt med aluminiumsfolie.

Varm opp flisen i en liten form eller gammel kjele tenn på la brenne et par minutter før den slukkes med lokk. Da er det viktig å være rask med å legge den inn i metallboksen slik at røyken sprer seg. Tett godt til la stå et kvarters tid litt avhengig av hvor mye flis du bruker og hvor stort volum boksen har. Det er en fordel å gjøre operasjonen utendørs om du ikke ønsker å smaksette garderoben din også.

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan prøve å røyke. Jeg foreslår makrell kylling lam and oksebryst kveite eller blomkål dagens rett er forresten en ypperlig forrett.