Innenriks

Prostituerte slipper ikke fri fra bakmenn

I går skrev Dagsavisen om hvordan norske prostituerte føler seg truet av denøkte tilstrømningen av utenlandske prostituerte. Mange sexselgere fører tilhard konkurranse og at prisene går ned. Som Liv Jessen leder ved ProSentret sier: Større tilbud fører ikke til at antallet kunder økertilsvarende.

– Jeg kan ikke forstå hvordan de nigerianske prostituerte kan klare å betalened gjelden sin sier Janne leder av Pion de prostituertesinteresseorganisasjon.

Utålmodige halliker

De utenlandske prostituerte «Marit» kjenner til kommer fra Øst-Europa oghar betalt omtrent 35.000 kroner for å komme seg til Norge. Rentene er høye.Dette bekrefter Janne i Pion.

– I tillegg er det mange finurlige systemer for å straffe dem sier hun.

Kvinnene har én eller flere kontaktpersoner i Norge.

– Jeg vet at hallikene deres ringer og maser på dem. De tror ikke på at defår så få kunder. Den nydeligste jenta jeg noen gang har sett fikk ikke merenn tre kunder om dagen forteller «Marit».

I tillegg er det kontaktpersoner i hjemlandet deres som truer familien hvisbetalingene uteblir. «Marit» vet at mange er under hardt press.

En forskningsrapport fra Fafo forteller at de nigerianske prostituertetrodde de skulle tjene mye mer penger i Norge og mange regnet med de kunnegå over til «ordinært» arbeid etter hvert. Noen av dem har gjeld på 400.000for reisen. Forskerne la merke til at kvinnene fikk få turer og undret segover hvordan de kunne klare seg økonomisk. «Grace er en av de masetekvinnene på Karl Johan men i Italia bor halliken hennes som skriker tilhenne på telefonen (...)» står det i rapporten.

Vil bare ha norske

I tillegg til at det generelt er hard konkurranse om kundene er det mangekunder som aldri vil kjøpe sex av utenlandske kvinner.

– Kun norske er aktuelle på grunn av språkproblemer og større smittefaremed de utenlandske forteller en sexkjøper Dagsavisen har vært i kontaktmed.

På chatteforumet til sexhandel.no er det mange som markerer at de ikkekjøper sex av utenlandske kvinner fordi de frykter hun kan være utsatt formenneskehandel.

– Det å kjøpe sex på gata er helt uaktuelt. I trygge omgivelser gjennomannonser fra norske jenter kan jeg kjøpe sex om jeg føler jeg har et behovskriver «Spawn».

Dagsavisen har sett at flere av de utenlandske prostituerte utgir seg for åvære norske.

– Mange av mine kunder vil alltid vite om vi er norske før de avtaler noeskriver «Elizza» på chatteforumet.

Få kommer seg ut

– Ola nordmann skjønner at mange utenlandske er utsatt for trafficking. Detgjør at mange sliter med å få kunder og aldri blir ferdige med lånet sierprostituerte «Marit».

Selv om kvinnene er i en vanskelig situasjon synes hun det er fint atkundene ikke vil bygge opp om denne kriminaliteten.

I forrige uke lanserte barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem enkampanje for å bevisstgjøre folk på at de ved å kjøpe sex kan støttemenneskehandel uten å være klar over det.

– Det kan kanskje fungere overfor noen. Det finnes mange kunder sommisbruker den situasjonen kvinnene er i. Det finnes det ingen unnskyldningerfor sier Janne.

Noen få greier å komme seg løs fra bakmennenes grep og skape seg et annetliv med en norsk ektemann.

– For andre fungerer den norske mannen som hallik. Jeg kjenner også til atflere nigerianske kvinner er tilbudt ekteskap med norske menn sier «Marit».