Innenriks

Provokatøren

Navn: Dag HerbjørnsrudStilling: Journalist ogforfatter.Aktuell med: Avtroppende redaktør i Ny Tid.

Hvilken person kunne du tenke deg å være for en dag?

– George W. Bush. Da kunne jeg kanskje fått ordnet litt opp iverdenssituasjonen. Nå er ikke en dag så veldig mye tid da men kanskje jegkunne fått trukket tilbake noen feilinngåtte avtaler og sånn.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er flere. Ernest Hemingways «Klokkene ringer for deg» som jeg lestesom veldig ung. Det er gjerne det man leser som ung som man blir preget avpå en slik måte at bøkene får en betydning for en. En annen bok som harbetydd mye for meg er Thomas Pynchons «The Crying of Lot 49» eller «Katalognummer 49» som den heter oversatt til norsk. Pynchon var den førsteforfatteren jeg anmeldte i Ny Tid da som frilanser. Boka var riktignok enannen men like god «Vineland». Pynchon har betydd mye for meg somsamfunnsrefser det samme har Jens Bjørneboe og hans trilogi «Bestialitetenshistorie» med «Kruttårnet» «Frihetens øyeblikk» og «Stillheten».

Når skjønte du at du var blitt voksen?

– Jeg er inspirert av Arne Næss når han sier at man skal bevare barnet ogleken i seg. Det synes jeg er et greit utgangspunkt og dermed handler detvel egentlig om å gjøre hva man kan for ikke å bli voksen.

Bør Norge bli republikk?

– Ja jeg skrev noe om dette i en leder i Ny Tid i høst. Jeg mener etmoderne samfunn bør ha en mest mulig demokratisk forfatning. Og da bør ikkemakt og innflytelse kunne gå i arv. Dette synes jeg er nærmest enforutsetning for et demokratisk land selv om medlemmer av kongefamilien kanvære både morsomme og dekorative og sånn.

Hvilken politiker har du størst sans for?

– Norske politikere tror jeg at jeg skal holde meg unna å vurdere. Jeg sierNelson Mandela. Etter å ha sittet ved makten i en 5-årsperiode valgte han åoverlate makten til en annen ved valget i 1999. Og det til tross for at hanselv sannsynligvis hadde tindrende utsikter til en ny periode.

Hva er det mest meningsløse du lærte på skolen?

– All propagandaen om den norske nasjonalstaten som det mest fortreffeligested på jordkloden slik det lå implisitt i alle lærebøker kombinert medden religiøse indoktrineringen i skoleverket. At det ble tatt for gitt at vialle skulle bekjenne oss til samme tro ved alle feiringer markeringer oglignende. Den kristne formålsparagrafen er svært uheldig ja direkteskadelig i en moderne rettsstat.

Hva er du mest stolt over å ha fått til?

– Det må være familien min kona mi Carina og barna våre Nikolai på et halvtår og Markus på fem. Å få til en familie er noe av det mest utfordrende jegkan tenke meg. I tillegg har det vært stort å være med å skapepressehistorie slik vi har gjort med Ny Tid de siste ni måneder. Å gå fra åvære en konkurstruet bedrift til å bli oppkjøpt av Damm.

Hva er din mest rampete egenskap?

– Å like å prøve å provosere flest mulig mest mulig hele tiden. Jeg harforsøkt det hver gang jeg har skrevet bøker sammen med Stian Bromarkhar menjeg har en tendens til å forsøke meg med det samme når jeg er på fest også.Og det har jeg skjønt kan være litt irriterende. Men min oppfatning er atenighet er tegn på forfall.

Hvilken CD ville du valgt om du bare kunne velge én?

– «Kind of blue» med Miles Davis. Den er kanskje den mest tidløse plata jeghar.

Hvor vil du helst være akkurat nå?

– Nå har jeg nettopp vært i Sverige og det var faktisk veldig fint. Men deter jo ikke så langt unna da. Når jeg ønsker å slappe av og ikke vil værehjemme må det bli Hongkong. Jeg vet det høres ut som en selvmotsigelse åreise til en slik stor by for å slappe av men jeg slapper faktisk godt avder.

Hvilken sak er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Sist jeg gikk i demonstrasjonstog var under Balkankrigene på nittitallet.Og så har jeg gått i demonstrasjonstog mot apartheid. Men etter at jegvalgte journalistikken har jeg forsøkt å holde meg utenfor politiskedemonstrasjoner. Jeg er rett og slett ikke så sikker på at det er en formsom har spesielt mye for seg når det gjelder å få forandret på ting. Derforprøver jeg å skrive artikler og bøker isteden.

Bør Norge inn i EU?

– Jeg vil heller spørre: bør EU ta inn Norge? Egentlig har jeg ingenformening om vi bør bli medlem jeg betrakter helst Europa fra et litt merutenfra ståsted som for eksempel fra India. Da blir spørsmål om NorgesEU-medlemskap totalt uinteressant. Det viktigste EU kan gjøre er etter minmening å få Tyrkia med i unionen.

Hvilken TV-serie følger du med størst glede?

– Der ja. Jeg visste det var et eller annet som jeg ikke har fått gjortspesielt mye av. Det er ikke fordi jeg ønsker å være en kultursnobb jeg harbare ikke fått sett så mye TV i det siste. Jeg tror jeg pleide å se påSeinfeld en gang i tiden...

– Det er jo kjempelenge siden. Skjerp deg!

– Ja jeg lover. Og jeg tar gjerne mot anbefalinger når det gjelder program.

Hvem vil du helst stå fast i heisen med?

– Jeg mener å huske at Nicolai Astrup fra Unge Høyre svarte meg på dettespørsmålet en gang. Jeg vil ikke gjengjelde gesten. Selvsagt kunne jeg nevntgutta som prøvde å ødelegge for oss i Ny Tid i januar. Men jeg tror hellerjeg vil briske meg med å si kona mi. Jeg pleier jo å kalle meg en maskulinfeminist. Så jeg vil heller tilbringe tiden i et lite lukket rom med en godvenn enn en bitter fiende.

Mer fra Dagsavisen