Innenriks

Flypassasjerer går i saksa

Selv om de reisende vet at de og håndbagasjen blir sjekket nøye på vei tilflyene tenker de altfor dårlig over hva som kan medbringes gjennomsikkerhetssjekken og ikke synes Jo Kobro informasjonssjef ved OsloLufthavn Gardermoen (OSL).

I fjor avdekket personellet i sikkerhetskontrollen ved flyplassen 10.150farlige gjenstander som passasjerene ikke fikk ta med seg videre:

4.800 sakser

3.300 kniver

1.000 ulike typer redskaper som hammer eller skrutrekker

650 multiverktøy (kniv tang saks og skrutrekker i ett og samme verktøy)

400 andre farlige gjenstander som flasker med lighterbensin

Neglesakser OK

– Passasjerene må bli flinkere til å legge forbudte gjenstander i bagasjende leverer i innsjekkingsskranken og ikke ta dem med på seg selv eller ihåndbagasjen sier Jo Kobro.

I fjor ble det tatt hånd om et lavere antall farlige gjenstander enn i 2004.Men selv om flyreisende er blitt mer og mer oppmerksomme på hva det er lov åta med og ikke til flyene er det fortsatt mye å hente understrekerinformasjonssjefen.

Etter de dramatiske 11. september-angrepene i 2001 ble kontrollen avflypassasjerer verden over skjerpet veldig. I løpet av de 12 første månedeneetter de tragiske hendelsene i USA ble det samlet inn 24.000 kniver sakserog andre potensielt farlige gjenstander på Gardermoen. Da er ogsåneglesakser regnet med.

Etter hvert har den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA lempet noepå de strenge reglene så i dag kan du for eksempel medbringe neglesaks medbladlengde under 6 centimeter. Foldbare lommekniver er også tillatt så santbladet ikke overstiger 6 centimeter.

Bredt utvalg

Robert Dybdal er operativ leder for sikkerhetskontrollen ved OSL. Påkontoret sitt oppbevarer han en liten samling av hva vaktene har måttet tahånd om de siste årene. Dybdal viser Dagsavisen en eske med et assortertutvalg gjenstander folk enten har hatt på seg eller i håndbagasjen. Her eret lite utdrag fra esken:

Batangakniv (totalforbudt i Norge)

AG3-magasin

Plaststrips som kan brukes som håndjern

Patroner

Teleskopbatong

Leketøyspistol i metall

En stor grillgaffel

Håndjern med plysj på

Slosshanske (totalforbudt i Norge)

Skrutrekkere

En solid skiftenøkkel

Hagespade med hakke

Stjerneskudd

Lighterbensin

Piggbånd til å ha rundt halsen

Vinopptrekker

Sykkelkjede

– En gang stanset vi faktisk en vernepliktig som hadde med en tompanservernrakett av typen M72. Ved et annet tilfelle ble to tilsynelatendehelt vanlige menn stoppet med en rekke farlige slagvåpen. De var såkalte prospects på vei for å bli tatt opp i Hells Angels forteller Dybdahl.

Ti kniver

11. september 2002 hersket en nervøs stemning verden over. Mange ventet atnye aksjoner ville komme på ettårsdagen for de dramatiske angrepene medkaprede fly. Stemningen var også en smule anspent på Gardermoen.

Vaktene i sikkerhetskontrollen på flyplassen sperret opp øynene da deoppdaget hva en kvinne de stoppet hadde på seg: Ikke mindre enn ti storekjøkkenkniver.

Kvinnen hadde fått avslag på asylsøknaden sin og var i ferd med å blihjemsendt. Politifolkene som eskorterte kvinnen ante ikke at hun haddeforsynt seg grovt i kjøkkenskuffene før hun måtte forlate asylmottaket.

– De som blir stoppet med farlige gjenstander hos oss kan deles i trekategorier. Den første har glemt at det befinner seg noe potensielt farligenten på egen person eller i håndbagasjen den andre er ikke klar over atgjenstanden blir sett på som et mulig våpen og den tredje kategorienskjuler med overlegg våpen på seg. Denne gruppen består hovedsakelig avkjente kriminelle og gjengmedlemmer sier Robert Dybdahl.

Mer fra Dagsavisen