Innenriks

Barnefamiliene

Barneombud Reidar Hjermann er sterk motstander av at barnehagene skalha lengre åpningstider og at det skal åpnes for nattåpne barnehager.Barneombudet hevder at mer fleksible åpningstider er et gode bare forforeldrene at det er negativt for barna og at barnehagene «blir en slagskennel hvor man oppbevarer barna». Barneombudet får nå støtte fra KrF somsier nei til nattåpne barnehager og krever «makstid» i barnehage.

Bakgrunnen for uttalelsene er erfaringene fra Sverige hvor de harhatt døgnåpne barnehager i en årrekke. Nå ønsker kunnskapsministeren at ogsånorske kommuner skal tilby mer fleksible åpningstider gjerne også nattåpnebarnehager. Statssekretær Lisbet Rugtvedt mener at varierende arbeidstiderog et økende antall aleneforeldre gjør det nødvendig å utvideåpningstidene.

Rugtvedt har rett. I Norge finnes det knapt en barnehage somer åpen etter klokka 17 samtidig som stadig flere barn har behov for ettrygt omsorgstilbud utenfor normalarbeidstiden. Stadig flere av oss eravhengige av å jobbe skift eller turnus. Da må det også kunne finnes etbarnehagetilbud som passer.

Vi forstår at både Barneombudet og KrF har gode intensjoner. Devil forhindre at barn får for lite kontakt med sine foreldre. Men deresinnvendinger holder ikke. Det kan ikke være noe problem for et barn å gå ibarnehagen fra klokka 12 til klokka 20 dersom dette passer best forforeldrene. Og dersom en enslig forsørger er avhengig av å få barnepass omnatten for å kunne jobbe turnus må dette være langt bedre for barnet enn omforelderen må gå ut av arbeidslivet.

Foreldre flest ønsker det beste for sine barn også foreldre som måjobbe skift. Det er spesielt merkelig at KrF ikke ser dette partiet som iandre sammenhenger hevder å være opptatt av foreldrenes valgfrihet.

Union kan reddes

Petter Stordalen sa til Dagsavisen i går at han fortsatt erinteressert i å kjøpe Union i Skien. Samtidig gjorde en ekspert påkonkurranserett det klart at regjeringen kan pålegge Norske Skog å selgebedriften. De rødgrønne regjeringspartiene må nå gripe muligheten til åredde Union og dermed oppfylle løftene fra valgkampen

Mer fra Dagsavisen