Innenriks

Selger sex i hele Oslo sentrum

På formiddagen en helt vanlig hverdag har Dagsavisen observert unge prostituerte kvinner som selger sex på gata mellom Deichmans bibliotek og St. Hanshaugen i et område langt unna det tradisjonelle «strøket».

– Dette er et miljø som er kjent for politiet. Det er snakk om jenter som selger sex fra leiligheter men som bruker nabolaget til å treffe kunder. Det kan være både norske og utenlandske jenter sier politibetjent Kirsten Jokstad som jobber med prostitusjon ved Oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet.

Det samme skjer flere andre steder i byen: Det skarpe skillet mellom gateprostitusjon og innemarkedet eksisterer ikke lenger og utenlandske jenter treffer kunder på gata utenfor leiligheter de leier.

Går på bar

På barer og utesteder i mange deler av sentrum drar også utenlandske prostituerte for å lete etter kunder. Der tilnærmer de seg fulle og single menn.

– Mange av de utenlandske jentene jobber nå på måter vi ikke har sett tidligere. De treffer kunder på barer og utesteder. Derfra tar de dem med til leiligheter forteller Hans Erik Schei i Nadheim en virksomhet drevet av Kirkens Bymisjon og som driver oppsøkende virksomhet i prostitusjonsmiljøet i Oslo.

Som Dagsavisen tidligere har omtalt har prostituerte fra Nigeria det siste året gått offensivt ut og tilbudt sex langs hovedstadens paradegate Karl Johan.

Her har de nærmet seg menn på vei hjem fra byen og tilbudt sex. De siste månedene har de trukket fra nedre del av Karl Johan til å stå utenfor hoteller i øvre del i håp om å treffe forretningsreisende.

– Prostitusjonsstrøket er nå utvidet til å ombefatte hele området fra Karl Johan og helt ned til kaikanten sier Schei.

Kraftig økning

For å få kontroll med gateprostitusjonen har politiet delvis stengt kvadraturen for biltrafikk. Men nå skaper utvidelsen av det tradisjonelle «strøket» hodebry for politiet.

– Det foregår en spredning men det er ikke kartlagt hvor stort omfanget er. Før var det to markeder massasjestudiene og «strøket» som hadde begrenset utstrekning. Når dette er spredd til nye områder i byen er det vanskeligere å holde kontroll med prostitusjonsmiljøet sier politibetjent Kirsten Jokstad.

Årsaken til at de prostituerte kvinnene søker etter kunder på nye måter er trolig at konkurransen er blitt så hard. Det har vært en eksplosiv økning i antallet utenlandske prostituerte i Oslo de siste årene. Så langt i år har nær tusen av de over 1.400 prostituerte som har tatt kontakt med Pro-senteret i Oslo vært utenlandske.

Lures til Norge

Antallet kvinner fra Øst-Europa fortsetter å øke kraftig men aller kraftigst øker antallet fra Nigeria. Det tallet har mer enn tredoblet seg fra 107 i fjor til 356 i år.

– Dette er ikke snille piker som holder seg der de skal. De har satt seg i gjeld for å komme hit og er nødt til å jobbe. Mange klager på for få kunder så de tar i bruk nye metoder for å møte dem sier Liv Jessen ved Pro-senteret.

Mange forteller at de er blitt regelrett lurt til å tro at sexmarkedet i Norge er større enn det reelt er. Mange av kvinnene er i gjeld til nettverk i Italia og Spania der de har opphold. Av de første kvinnene som kom derfra til Norge i fjor har de fleste reist tilbake. De selger nå informasjon om hvordan man selger sex i Oslo til andre kvinner.

– Noen har kommet hit med nedskrevne adresser til bordeller hoteller og gater som ikke finnes. For informasjonen har de betalt opp til 2.000 euro forteller Jessen.

Dagsavisen 24. februar: Forrige vinter begynte utenlandske prostituerte å trekke langs nedre del av Karl Johan. Nå har de utvidet området ytterligere.

Mer fra Dagsavisen