Innenriks

Kjendisopprør mot Frelsesarmeen

Frelsesarmeens beslutning om å ta uniformen fra en 43-årig offiser fordihan er homofil og har kjæreste vekker sterke følelser i kjendis-Norge.

En lang rekke artister og underholdere som har pleid å stille opp for denkristne bevegelsen retter flengende kritikk mot homodiskrimineringen.

Noen sier de neppe vil stille opp igjen mens andre skal ta saken direkteopp med armeens folk.

Frelsesarmeen er blant de norske organisasjonene som får mest støtte oghjelp fra norske artister og kjendiser. Allerede på søndag står flere av dempå scenen i Oslo Konserthus under Frelsesarmeens årlige julekonsert.

«Ytterst kritikkverdig»

Sigvart Dagsland artist.

Stilte på Frelsesarmeens julekonsert i fjor.

– Jeg synes det er ytterst kritikkverdig at denne offiseren blir utestengtpå en slik måte. Uavhengig av hvordan det begrunnes bedrives det i praksisen rangering av mennesker. For meg er det svært lite i tråd med vårt fellesforbilde Jesus. Jeg er motstander av boikott som dialogform. Samtidig fårjeg mange henvendelser fra ideelle organisasjoner og i den konkurransenskal det svært mye til før jeg sier ja til Frelsesarmeen før de får ryddetopp i denne utingen her. Jeg ønsker dem lykke til med å entre den nye tid.

«Veldig drøyt»

Tommy Tee rapper og produsent.

Har ofte spilt på Frelsesarmeens arrangementer.

– Hvis dette er riktig signaliserer det en helt ny retning forFrelsesarmeen. De bør tenke seg om flere ganger før de staker ut en ny kursfor dette er holdninger som ikke hører hjemme i vår tid. Jeg er ikke sikkerpå om jeg vil stille opp for dem eller ikke i framtiden. Vi får se. Heltspontant synes jeg dette er veldig drøyt.

«Helt hårreisende»

Hilde Heltberg artist.

Stiller på søndagens julekonsert.

– Det er helt hårreisende at dette skjer i 2005. Frelsesarmeen må ta etordentlig oppgjør med seg selv. Men det gagner ingen at artister boikotterFrelsesarmeen. Konsertene i helga er til inntekt for verdig trengende. Jegstår på scenen for å støtte dem. Så får Frelsesarmeen ta debatten omhomofili i etterkant. Men til neste gang får jeg tenke meg om. Jeg vil taopp dette med mine kontakter i Frelsesarmeen.

«Saken er trist»

Erlend Loe forfatter.

Bidro med tekst til Frelsesarmé-plata «Stolpesko» i 2002.

– Denne saken er trist og stiller Frelsesarmeen i et uheldig lys. Det erfor tidlig å si om jeg vil stille opp for dem igjen. Jeg utelukkeringenting. Men blir homofilispørsmålet en kampsak for Frelsesarmeen vil jegnok holde meg unna. Jeg har oppfattet dem som romslige men nå står de ifare for å miste sympati hos meg og andre om dette er linja de vil kjøreframover. Det er vanskelig å se at det kan komme noe godt ut av dette.

«Motbydelig»

Diaz rapper.

Har stilt opp for Frelsesarmeen mange ganger. Personlig kristen.

– Jeg synes dette er ganske motbydelig egentlig. Det står absolutt ikkerespekt av det Frelsesarmeen nå har gjort. Jeg kommer alltid til å stilleopp for dem ikke minst fordi det er mange mennesker som er avhengige avdem. Men jeg synes saken med offiseren er svært uheldig.

«Trist og uverdig»

Halvdan Sivertsen artist.

Skal ha minikonsert med Frelsesarmeen i Oslo.

– Det er trist og uverdig i 2005 at noen skal oppleve noe sånt. Dette er enreaksjon på etterslep av gamle holdninger som jeg håper de vil kvitte segmed. Men en boikott vil lamme dem som ikke fortjener det og kan umulig væreveien å gå. Jeg vil foreslå dialog med Frelsesarmeen.

«Sørgelig»

Øyvind Staveland Vamp.

Skal være Frelsesarmeens julemusikanter i år.

– Dette var trist å høre. Jeg trodde vi var kommet lenger i 2005. Vi kommertil å stille som julemusikanter i år selv om vi synes dette var en sørgeligavgjørelse av Frelsesarmeen. Så får vi se hva som skjer senere. Vi kommertil å formidle våre tanker rundt dette til Frelsesarmeen.

«Ubehagelig»

Geir Zahl gitarist i Kaizers Orchestra.

Bandet var med på CD-en «Stolpesko» i 2002 og var blant Frelsesarmeensjulemusikanter i 2003.

– Personlig synes jeg det er ubehagelig å stille opp for Frelsesarmeen sålenge de har et syn på homofili som jeg er helt uenig i. Men det er ulikesyn innad i bandet – noen støtter Frelsesarmeens syn på homofil praksis.Homofilisaken i seg selv eller reaksjonene fra homofiles organisasjoner erikke nok til å avgjøre om vi vil stille opp for Frelsesarmeen eller ikke. Ogjeg forstår ikke helt hvorfor homofile er så ivrige etter å dyrke enmartyrstatus.

«Støtter hjelpearbeidet»

Jo Nesbø artist og forfatter.

Har bidratt til Frelsesarmeen på konserter og CD.

– Generelt bør det være mulig å ha to tanker i hodet samtidig; å være motFrelsesarmeens homofilisyn og samtidig støtte hjelpearbeidet deres.