Innenriks

Flytter fra regnværet

– Jeg orket ikke mer regn sier Marius Berger. Han flyttet til Oslo i 1987 fra den våte byen Bergen. Han peker på været som eneste årsak til at han ønsket å flytte.

– Det gjør noe med humøret og livskvaliteten når det regner så å si hver eneste dag sier han. Marius Berger har fulgt nyhetene tett denne uken om rasene på Vestlandet. Han er glad han slipper unna ekstremværet som nå herjer der. Berger tror været er i stor forandring og at det slår verst ut på Vestlandet.

– Men Østlandet er heller ikke uberørt. Jeg er en ivrig ski-gåer men vinteren er i ferd med å forsvinne fra Oslo og Nordmarka så det blir mest gåing på beina sier Marius Berger.

11.000 har flyttet

– Det er først og fremst jobb og muligheter for ny jobb som får folk til å flytte på seg sier Lars Østli forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB). Han har forsket på nordmenns flyttevaner i 40 år. Om lag 11.000 personer har flyttet fra Vestlandet til Oslo de siste fem årene.

– Jeg tror ikke det først og fremst er på grunn av været men det kan være en medvirkende årsak. Hvis man har flere valgmuligheter kan klima veie for og imot sier Østli.

Middels viktig

– Folk søker dit det er sol og varmt men det er ikke det folk vektlegger mest når de skal flytte sier Kjetil Sørlie flytteforsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Han mener det hjelper lite for folk at sola skinner hvis de ikke har jobb.

– Det er mange sammensatte grunner til at folk velger å flytte. Klima og vær tror jeg er sånn omtrent litt over midten viktig sier Sørlie. Han understreker at det ikke finnes noe konkret forskning på dette feltet.

– Men vi vet jo at folk vegrer seg for å bosette seg langt nord der det er mørkt og kaldt sier han.

Ulykkelig i regn

– Det er rart med det men jeg har lengtet tilbake til Vestlandet mange ganger. Det er naturlig at man vil tilbake til røttene sine men for meg er det allikevel uaktuelt å flytte tilbake. Jeg kan ikke være lykkelig et sted det regner hele tiden sier Marius Berger. Han er eiendomsmekler og i fjor solgte han en fritidseiendom på Vestlandet til et ektepar.

– De er helt sjokkert over været der borte. Hver gang de har vært på ferie der har de holdt på å blåse bort. De kommer til å selge huset igjen nå forteller klimaflyktningen Berger.

Mer fra Dagsavisen