Innenriks

Advarer barnehager mot TV-oppdragelse

Barneombudet har fått flere henvendelser fra foreldre som er bekymret over det de opplever som straffemetoder i barnehagen.

Særlig i forbindelse med TV3s realityserie «Nannyhjelpen» har metoden «timeout» fått en ny vår. I serien bruker familiehjelpen isolasjon for å reagere på uønsket oppførsel.

– Det blir mer dressur enn læring. Det er høyst problematisk å fjerne barnet fra situasjonen og plassere dem på et rom for seg selv. Det løser ikke situasjonen. Det lærer barnet ingenting av sier barneombud Reidar Hjermann.

Får ikke is

Dagsavisen har snakket med noen av de bekymrede foreldrene som har henvendt seg til barneombudet.

"I september i år ble en jente på 4 år i en barnehage på Ringerike tatt ut av sin egen bursdagsfest. Ifølge brevet til barneombudet skal jenta ha vært i dårlig humør og vært vanskelig. Hun ble utestengt fra festen og måtte sitte på gangen alene.

"I oktober reagerte en far i samme barnehage på at en annen fireåring ikke fikk kake i en bursdagsfeiring. To timer tidligere hadde hun ikke spist lunsjen sin. Også en gutt på tre år opplevde det samme.

"I Grimstad-området oppdaget en mor at barnehagen plasserte barna i garderoben for seg selv når de ikke ville være med på felles samlinger.

"I en barnehage i Oslo blir vanskelige unger satt opp på en såkalt is-liste. Neste gang det er is-spising i barnehagen får disse ikke is.

– Nær et overtramp

Flere av foreldrene Dagsavisen har snakket med vil ikke stå fram fordi de frykter at barna vil bli behandlet annerledes om de snakker i avisen med navn og bilde.

– Dette er farlig nær det jeg vil kalle et grovt overtramp sier barneombud Reidar Hjermann om den 4-årige jenta som ikke fikk være med og feire sin egen bursdag.

Nå advarer han mot å bruke «timeout» i barnehager.

– Foreldre skal kunne føle seg trygge på at de kan sende barn i en barnehage som ikke straffer barn for voksne profesjonelles hjelpeløshet. Det er stor forskjell når foreldrene sender bort unger fra matbordet med kjærlighet og omsorg sier Hjermann.

Feil å straffe

Også barnepsykolog Magne Raundalen ved senter for krisepsykologi i Bergen reagerer kraftig på eksemplene fra barnehagene.

– Dette er helt uakseptabelt. Det er uintelligent og ondskapsfullt sier han.

Raundalen forklarer «timeout» som en straff som innebærer at voksne påfører barn et ubehag. Målet er at man skal lære av det.

– Det er høyst tvilsomt hva de lærer av straff. Jeg vil ikke anbefale «timeout» i barnehager. Men det er veldig annerledes når foreldre gjør det. Der vil jeg gi foreldrene utvidede fullmakter. Selv fireåringer skjønner at foreldrene er glad i dem sier han.

I stedet mener Raundalen at barnehagene må finne andre alternative læremetoder i situasjoner hvor barn ikke vil være med på fellesarrangement.

– Hvis en felles samling i barnehagen fungerer dårlig for treåringer bør en kanskje endre samlingen eller lage et eget treningsprogram for dem som ikke mestrer situasjonen sier han.

Direktør i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet Ann-Marit Sæbønes advarer mot å bruke «timeout» som straff men er positiv om metoden også kommer med ros og trygghet.

– Tenkepauser eller såkalte timeouts skal ikke være en straff i seg selv. En skal tenke seg meget nøye om før en tar en 3-åring og plasserer barnet alene på et sted barnet forbinder med noe utrygt sier hun.

Mer fra Dagsavisen