Innenriks

Jens måtte droppe«direktørvennene»

Det pågikk en sterk dragkamp i Arbeiderpartiet i sluttfasen av arbeidet med sammensetningen av statsrådslisten. Spekulasjonene i pressen om at flere av «direktørvennene» til Jens Stoltenberg skulle bli statsråder utløste en usedvanlig sterk motreaksjon både i partiet og i LO. Resultatet ble at Grete Faremo og Hanne Harlem ikke fikk telefon fra Jens Stoltenberg.

Direktørvennene

Bråket i partiet kom fram for åpen scene i Oslo Aps representantskap tirsdag. På rekke og rad advarte talerne Jens Stoltenberg mot å velge «blåruss» og «vestkantdirektører» som ikke hadde deltatt i valgkampen og partiarbeidet. Kritikken var rettet mot Grete Faremo Hanne Harlem og Jonas Gahr Støre og den bunnet i en frykt for at de skulle lede partiets kurs til høyre.

Dagen etter gikk fagforbundets mektige leder Jan Davidsen ut i VG og ga kritikken tyngde.

– Det vil være uheldig om det kommer inn folk fra direktørsjiktet som statsråder sa Davidsen.

Dette skal også være LOs holdning.

Bak kulissene pågikk også en dramatisk kamp i Ap om hvem som skal sitte ved kongens bord. Dagsavisen vet at kritikken fra grasrota i Oslo-partiet er blitt klart målbåret i sentralstyret i partiet og av en rekke fylkesledere. I de interne diskusjonene i partiet skal også LO med mektige Gerd-Liv Valla og Jan Davidsen i spissen ha vært sterkt kritisk til flere av dem Stoltenberg ønsket skulle bekle statsrådsposter og andre.

Fikk ikke telefon

Dagsavisen får opplyst at både Hanne Harlem og Grete Faremo var blant Jens Stoltenbergs førstevalg som statsråder. De ble imidlertid vraket etter de skarpe reaksjonene. På samme måte ble det heller ikke plass til Olav Akselsen i regjeringen selv om Stoltenberg ville ha ham. Den tidligere olje- og energiministeren har mange fiender i partiet etter at han gikk i bresjen for delprivatiseringen av Statoil i Stoltenbergs første regjering.

Både Faremo og Akselsen bekreftet i går overfor Dagsavisen at de ikke blir statsråder i Jens Stoltenbergs regjering.

Flere i Aps partiorganisasjon forsøkte også å hindre at Jonas Gahr Støre ble valgt til utenriksminister. Men Jens Stoltenberg var urokkelig i sitt krav om at vennen skulle være med i regjeringen. Støre har dessuten sterk støtte fra AUF.

I de interne prosessene i partiet har kritikerne jobbet for å få inn folk som Dag Terje Andersen og Bjørn Tore Godal.

LO provosert

Dagsavisen vet at LO-toppene er mektig provosert over måten partiledelsen har håndtert diskusjonene om hvem som skal være statsråder. I partiet er det raseri over at personer nær Jens Stoltenberg har lekket til pressen om at Faremo Harlem og Støre skulle bli statsråder.

Oslo-partiet som ledes av stortingsrepresentant Jan Bøhler har vært pådriverne blant kritikerne i Aps organer sammen med LO-toppene Valla og Davidsen.