Innenriks

Kjøpt miljøpris

Lørdag mottar Etiopias statsminister Meles Zenawi den norskekunstgjødselprodusenten Yaras miljøpris «African Green Revolution YaraPrize» i Oslo Konserthus. Prisutdeleren mener Zenawi har utvist godtlederskap og styrket jordbruket i Etiopia. Dessuten kjøper han myekunstgjødsel.

Av kritikerne blant dem etiopiske flyktninger i Norge blir Meles Zenawiomtalt som en diktator. Det er ikke riktig men han fortjener heller ingenpris for «godt lederskap». Zenawi var med på å styrte Etiopias diktatorMengistu i 1991 og har siden vunnet tre mer eller mindre demokratiske valg.Det siste ble avholdt 15. mai i år for første gang med en sterk opposisjon.At regjeringskoalisjonen EPRDF og Zenawi gikk av med seieren menteopposisjonen var resultat av fusk. I juni ble om lag 40 demonstranter skuttned og drept av regjeringens styrker. Mange tusen sitter i fengsel for sittpolitiske syn.

Resultatene av Etiopias jordbrukspolitikk kan også diskuteres. Mensregjeringen har tatt mange riktige grep og doblet matproduksjonen eromfattende bruk av kunstgjødsel neppe bærekraftig. Regjeringen blir dessutenanklaget for å dele ut kunstgjødsel til politiske tilhengere.

Yara er skilt ut fra Norsk Hydro og Næringsdepartementet eier en tredel avaksjene i selskapet. At prisen som utdeles dermed oppfattes som en norskpris er ikke til å undres over.

Yaras informasjonssjef Arne Cartridge sier til Aftenposten at han synes deter trist at selskapet blir mistenkeliggjort og avviser at prisen som nå skaldeles ut er belønning av en storkunde. Mistenkeliggjøringen er på sin plass.Etiopia handler svært mye kunstgjødsel fra Yara – og vil fortsette med det iårene som kommer. At handelen skjer via en agent forandrer ikke saken.Lørdagens miljøpris gis til en kunde av en selger som håper å selge mer.

Markedet

Ekspertene regner med en kraftig prisøkning på strøm til vinteren. Dethjelper ikke hvor mye det regner her i landet. Internasjonaliseringen avstrømmarkedet vil nemlig føre til at norske husholdningers strømregning vilskyte i været. Dette hørte vi ikke noe om da myndighetene innførte verdensmest liberale strømmarked på begynnelsen av 1990-tallet.

Mer fra Dagsavisen