Innenriks

Høyesterett kan avgjøre pasifistsak

I januar dømte tingretten Bergmann til 90 dagers betinget fengsel for sesjonsnekt. Nå har Borgarting lagmannsrett frifunnet ham fordi domstolen fant at han ikke hadde handlet forsettlig da han unnlot å møte på sesjon.

Ønsker avklaring

Etter dette har krigsadvokaten anket saken til Høyesterett. Også Bergmann anket. Begge parter ønsker en avklaring fra landets øverste domstol på om sesjon er en militær innkallelse og en del av militærtjenesten eller ikke.

Adrian Bergmann nektet å møte på sesjon fordi han mente det var en del av militærtjenesten. Han orienterte Justisdepartementet om sin overbevisning og gjorde det klart at han ikke ville møte på sesjon fordi han ikke ønsket å møte noe som har med det militære å gjøre og fordi han ikke anser at det er noen forskjell på sesjon og førstegangstjeneste.

– Legitimering

Vernepliktsverket ga Bergmann beskjed om at det ikke var lovgrunnlag for å nekte frammøte til sesjon. Også Borgarting lagmannsrett har kommet til at Bergmann ikke kan påberope seg noe lovmessig unntak fra plikten til å møte på sesjon. I likhet med tingretten valgte imidlertid lagmannsretten ikke å ta stilling til i hvilken grad forvaltningen har adgang til å frita fra plikten til å møte på sesjon. Lagmannsretten konkluderte med at Bergmann hadde plikt til å møte på sesjonen fordi han ikke var gitt fritak men flertallet frifant ham likevel fordi det kom til at han ikke var fullstendig klar over at han måtte møte selv om han hadde søkt om fritak.

Bergmann er villig til å avtjene siviltjenesten men ikke villig til å stille opp på sesjon da han mener det er en militær innkallelse og en legitimering av militærvesenet.

– Nå håper vi at Høyesterett tar denne saken inn for behandling slik at det blir klart om sesjon skal være å anse som en del av militærtjenesten eller ikke sier Bergmann.

Mer fra Dagsavisen