Innenriks

Fornebyen i støpeskjeen

«Dette er den nye byen. Byen som forener det åpne frie landskapet med den historiske byens intimitet. Framtidsbyen.»

I slike poetiske ordelag velger Fornebu Boligspar å presentere det nye Fornebu på sine nettsider. Selskapet er den største grunneieren på det gamle flyplassområdet som skal utvikles til å bli en fjordby på størrelse med Sandefjord.

Grøntarealer

I går ble store strandarealer på Fornebu åpnet for alle. Området får en superstrand på Storøya til en prislapp til 18 millioner. Begivenheten er bare en av mange som vil finne sted på det tidligere flyplassområdet i årene framover.

Fram mot 2020 skal det bygges 6.000 boliger. Området skal ferdigstilt huse 20.000 innbyggere og 15.000 arbeidsplasser. I hjertet av Fornebu skal Fornebuparken ligge også kalt Sentralparken. Denne blir nesten like stort som Slottsparken og foreløpige skisser tyder på en park i engelsk landskapsstil med små temaparker i parken.

– Vi konkurrerer med mange andre flotte prosjekter langs fjorden som Tjuvholmen og Lysaker Brygge. Men vi er ubeskjedne nok til å kalle vårt det flotteste. Vi har en ting de andre ikke har: Grønne lunger og rekreasjonsmuligheter sier administrerende direktør Are Njåstein i Fornebu Boligspar.

Bane-propp

Over seks år er gått siden siste fly tok av fra Fornebu. Om 15 år satser aktørene Fornebyen skal stå klar. Men det kan ta lengre tid. Skjærene i sjøen har vært mange og alle hindrene er langt fra passert. De mest optimistiske så for seg byggestart allerede for flere år siden. Men ennå er ikke første spadestikk tatt og Fornebulandet preges av alt annet enn en pulserende liv.

Stillstanden skyldes utsatt regulering i Bærum kommune. Kommunen har stilt en rekke økonomiske og trafikale krav før reguleringsarbeidet kan starte.

Hovedproppen har vært baneløsning mellom Fornebu og Lysaker. Den nærmer seg imidlertid en løsning. Finansieringen forventes på plass før sommeren.

– Da vil reguleringsplanen for det første byggeprosjektet kunne ferdigbehandles i løpet av sommeren og høsten. Vi regner med byggestart i løpet av siste kvartal i år sier Njåstein.

Det første prosjektet er idylliske Rolfsbukta på sørøstkyst. Helt ned mot 420 fjorden skal 420 leiligheter reises. Den dyreste i 20 millioners klassen.

Deretter skal delområde etter delområde bebygges etter hvert som beslutningsmyndigheter gir grønt lys. Det planlegges en miks av byvillaer boligblokker og urbane lavblokksleiligheter.

Hittil har 1.200 personer tegnet tomteandeler på Fornebu. De har valgt ut boligområdet men vet utover det foreløpig ikke hvilke egenskaper deres leilighet vil ha. De vet heller ikke hva sluttprisen blir. Men Are Njåstein anslår en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på ca. 30.000 kroner per kvadratmeter.

Fornebu Arena

En planlagt stadion har lenge vært i det blå. Bærum kommune Stabæk Fotball og Fornebu Boligspar har slitt med å bli enige om Fornebu Arena. Men også dette prosjektet har nå kommet et skritt nærmere realisering.

Arenaen skal være hjemmebane for Stabæk men også fungere som flerbruksarena med mulighet for å gjennomføre store kulturarrangement.

– Vi er enige med Stabæk og er glad for det vi opplever som en udelt positiv holdning til prosjektet også fra Bærum kommune sier Njåstein.

Mer fra Dagsavisen