Innenriks

Alkohol er farligst når du er stresset

I går kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at omsetningen av brennevin vin og øl øker mens omsetningen av rusbrus går ned. Ingen vet nøyaktig hvorfor vi stadig oftere griper til flaska men ny forskning fra Sverige kan gi noe av svaret: Stressede mennesker blir roligere av å drikke.

Deiligere rus

Det er den svenske alkoholforskeren og filosofidoktoren Anna Söderpalm ved Universitetet i Göteborg som har gjennomført forsøk som viser at alkohol har en langt mer beroligende effekt på mennesker som er stresset enn mennesker som er avslappet. Hun mener funnene kan bli verdifulle i behandlingen av alkoholikere og advarer mot å drikke alkohol under stress.

40 menn fordelt på to grupper deltok i studien som ble utført ved Universitetet i Chicago i 2003. Den ene gruppen fikk drikke alkohol som tilsvarer fire flasker sterkøl på ti minutter. To ganger kom gruppen til laboratoriet for å drikke øl den ene gangen ble de utsatt for stress den andre gangen ikke. Den andre gruppen menn fikk bare drikke juice.

– Mennene som drakk øl opplevde alkoholen som mer beroligende når de var stresset enn når de ikke var det. Også rusen opplevde de på en annen måte når de var stresset de beskrev rusen både som deiligere og som mye tydeligere – som om de skulle ha drukket mer enn de faktisk hadde forteller Söderpalm.

Hverdagsfyll

– En konklusjon av dette er at stress ofte fører til økt alkoholkonsum fortsetter Söderpalm.

Den andre gruppen menn ble også utsatt for stress den ene av de to gangene de drakk juice men de hadde den samme opplevelse av juicen de drakk begge gangene.

Söderpalm mener hennes funn kan si noe om hvorfor så vel nordmenn som svensker drikker mer.

– Dette er nok én av flere årsaker til at alkoholkonsumet øker. Særlig kan det forklare noe av hvorfor vi drikker mer på hverdagene sier hun.

Gode tider

Forskningssjef Sturla Nordlund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) støtter Söderpalm i at det er flere enn en årsak til at nordmenn drikker stadig mer.

I Norge var den registrerte omsetningen på 622 liter ren alkohol per person i 2004. Det er en økning på 019 liter eller 32 prosent fra året før. Tallene omfatter ikke hjemmeprodusert alkohol smuglervarer eller turistimport.

– Vi har ikke gode data på hvorfor konsumet øker men dette er trolig en kombinasjon av flere ting. Det er gode tider og det pleier å ha en viss sammenheng med økt alkoholkonsum. I tillegg er det blitt en del endringer i alkoholpolitikken; det er blitt flere vinmonopol flere utesteder det er blitt en liberalisering av regelverket og vi har også hatt en reduksjon i alkoholavgiftene sier Nordlund.

Mer fra Dagsavisen