Innenriks

Styret skal diskutere Grøholts gratisturer

– Jeg synes det er mest rettferdig at vi først finner fakta og deretter vurderer hva vi skal gjøre sier styreleder i Vinmonopolet Harald Arnkværn.

Alle i Vinmonopolets toppledelse og alle nøkkelpersoner skal nå granskes for om de har mottatt goder som kan betegnes som smøring. Advokat Erling Grimstad tidligere leder av Økokrim skal lede dette arbeidet.

Telefonkonferanse

I løpet av dagen i dag skal styreleder Arnkværn ha en telefonkonferanse med styret der de diskuterer de nye avsløringene. Arnkværn vil ikke fremme forslag om at Grøholt skal suspenderes mens han granskes som de 13 funksjonæransatte er blitt. Men de tillitsvalgte i styret ser ikke bort fra at det kan bli reist forslag om å suspendere sjefen.

– I utgangspunktet skal ingen forskjellsbehandles alle skal behandles likt. Men vi må se nærmere på saken før vi tar stilling til om han skal suspenderes sier tillitsvalgt for Overordnedes Funksjonærforening i Vinmonopolet Juul Lyseggen.

Lederen i Funksjonærklubben i Vinmonopolet minner om at det bare er styret som kan ta en avgjørelse i denne saken.

– Mitt utgangspunkt er at det bare er det overordnede organet styret som kan bestemme om Grøholt skal suspenderes eller ei. Vi er nødt til å avvente styremøtet. At det nå kalles inn til denne telefonkonferansen sier noe om alvoret i saken Helge Storvik leder i FKV.

To turer

Trolig vil Grøholt bli innkalt til et styremøte der han må forklare seg om gratisreisene han har deltatt på.

– Jo den tanken slo meg at noen kunne oppfatte eller beskrive dette som smøreturer men jeg mente at det ikke var det og står for det sier Grøholt selv.

I år 2000 dro Grøholt og kona til OL i Sydney og Telenor-bedriften Bravida spanderte. Turen skal være verdt over 100.000 kroner. I 1998 betalte Telenor tur til friidretts-VM i Aten for Grøholt.

I utgangspunktet mener styreleder Arnkværn at det ikke ser ut som om administrerende direktør har brutt Vinmonopolets regler fordi dette ikke handlet om kunder.

– Men denne saken må vurderes. Først må vi finne fakta deretter vurdere hva vi skal gjøre sier Arnkværn.

Trekker seg ikke

Den administrative direktøren har hatt en tung uke og har gråtkvalt stått fram og takket sine medarbeidere og tillitsvalgte i kampen mot smørekulturen i Vinmonopolet.

Mens de 13 ansatte granskes er de fritatt for arbeidsplikt. Men selv om også polsjefen nå skal granskes trekker han seg ikke fra stillingen mens granskingen pågår fordi han mener turene hans ikke bryter de interne reglene i Vinmonopolet.

– Det kan hende at de suspenderte ansatte føler at dette er urimelig at det blir ulik behandling men disse reisene representerer ikke et brudd på interne regler slår Grøholt fast allerede før granskerne har fått sett på saken.

– Dette er to forskjellige ting fordi de andre granskes for smøring fra en leverandør av varer som vi har monopol på å selge. Det har ikke selskapene jeg reiste på tur med. Dessuten har ikke jeg personlig befatning med verken innkjøp eller videresalg i Vinmonopolet sier Grøholt.

Men han innrømmer at hans overordnede styret kan se annerledes på saken.

– Hvis mine foresatte mener det er riktig trekker jeg meg selvfølgelig. Men jeg mener denne saken ikke foranlediger en slik situasjon. Jeg mener det heller ikke ville være bra for Vinmonopolet om jeg trekker meg nå sier han.

Mer fra Dagsavisen