Innenriks

Vær forberedt på det usannsynlige

I forbindelse med jordskjelvkatastrofen i Asia var det en tanke som plutselig slo meg: Selv om vi mennesker går for å være de mest glupe individer på vår jord er det en ting vi ikke greier å tenke oss nemlig det mest usannsynlige. Og når slike ting skjer slik som med flodbølgen og selv om man faktisk fikk et forvarsel i og med at havet for et øyeblikk trakk seg tilbake så var dette en helt ny situasjon som ingen hadde vært borte i tidligere. Ergo gikk det svært lang tid før noen i det hele tatt skjønte hva som var på gang men da var det allerede for sent.

Jeg leste for en stund siden en kriminalbok som gikk ut på at et hospitalskip under den andre verdenskrig faktisk ble brukt til å frakte gull mellom Sovjet og England. Dette visste tyskerne om og ville svært gjerne ha tak i gullet. Så en tysk ubåt beordret hospitalskipet til å stoppe slik at man kunne borde det.

Men da skjedde det helt utrolige: I stedet for å legge bi gikk hospitalskipet til angrep ved at det hadde til hensikt å kjøre ubåten i senk. Dette var så utrolig frekt gjort ingen hadde hørt før om et hospitalskip som gikk til angrep. Men det tyske ubåtmannskapet var så utrolig trege til å tenke seg denne tanken så da det endelig gikk opp for dem hva som var i ferd med å skje var det altfor sent. Ubåten forsvant i havet og var blitt truffet av hospitalskipet.

Slik kunne man fortsette i det uendelige men det er nok at man bare tenker på de mest usannsynlige situasjoner som det er mulig å oppleve og tenke at faktisk kan slikt skje. I Sveits har man en veldig god regel som er verdt og merke seg: Vær forberedt på alt til enhver tid. Da unngår man kanskje slike usannsynlige situasjoner som den som oppsto i Asia – og mange menneskeliv kan være reddet.

Victor Fjellman

Mer fra Dagsavisen