Innenriks

Småbedriftene glemt iFinance Credit-dommen

– Vi er glemt konstaterer Yngve Bjerke. De private småbedriftene som har kjempet for livet etter Finance Credit-skandalen ble ikke nevnt i dommen mot Trond Kristoffersen i går.

Noen har tapt alt. Andre kjemper fortsatt for å holde hodet over vannet. Likevel: Da dommen mot Trond Kristoffersen ble lest opp i Oslo tingrett i går var fokuset helt på bankenes tap. Selv om det tok fem timer å lese opp norgeshistoriens strengeste dom i en bedragerisak ble verken Yngve Bjerke eller Arild Brandt nevnt med ett ord. Det ble heller ingen av de mange andre private småbedriftene som stolte på Finance Credit til å administrere regninger for seg.

Må betale 11 mrd

Yngve Bjerke har drevet Skui Rør i 25 år. Bedriften har 30.000 til 40.000 kroner i overskudd hvert år.

– Vi tapte mellom 600.000 og 700.000 kroner på å la Finance Credit drive inn fordringene. Grunnen til at vi engasjerte Finance Credit til å overta innkrevingen av gjeld var problemer med kunder som ikke betalte. Jeg liker så dårlig å sende ut purringer sier Bjerke.

Trond Kristoffersen ble i går dømt til ni års fengsel og til å betale en erstatning på 1.1785 millioner kroner. Dommen gir Økokrim medhold på alle tiltalepunktene; grovt bedrageri av bankene for om lag 15 milliarder kroner ulovlig tapping av selskaper i Finance Credit-systemet for et par hundre millioner kroner regnskapsfusk dokumentforfalskning og bounndragelse for flere titall millioner kroner. Kristoffersen anker dommen.

– Det er merkelig at man ikke fokuserer på menneskene. Det er jo privatpersoner som er rammet hardest sier Bjerke.

– Mange har lidd

– Jeg tenker på dem det gikk virkelig ille med sier daglig leder Arild Brandt i Art Light AS.

Han vil ikke fortelle hvor mye firmaet hans tapte da «boblen» Finance Credit sprakk for to år siden.

– Firmaet er reddet. Det er mange som har lidd mye mer enn oss. Det finnes de som har tatt livet av seg. Familiene har valgt ikke å fortelle offentligheten om det. Det må respekteres understreker Brandt.

Han har kontakt med 10-12 andre firmaer som også kom med i dragsuget etter Finance Credit.

– Vi har hjulpet hverandre. Enkelte sliter fortsatt. Veldig. Men de vil ikke stå fram med det. Da mister de jo all kreditt sier han.

– Stjal pengene våre

Brandt syntes det var et godt system mens det ennå fungerte at Finance Credit tok på seg å kreve inn regningene til firmaet hans. I dag ordner både Art Light AS og Skui Rør dette selv.

Tidligere betalte kundene regningene til en klientkonto administrert av Finance Credit. Finance Credit overførte så pengene til de ulike firmaene. Etter at Kredittilsynet sperret klientkontoen i 2002 fikk småbedriftene vite at store deler av den var tappet for penger.

– Hva får vi av de pengene Kristoffersen nå er dømt til å betale tilbake? Ingenting. Bankene må få seg en smell. Det er stor forskjell på å stjele penger direkte som de gjorde fra våre kontoer og å lure en bank som ikke undersøker grundig nok. Jeg synes bankene har gjort en dårlig jobb sier Brandt.

Møter journalisten

Bjerke tror mange privatkunder ikke tør å innrømme at de er blitt svindlet. Selv forsto han først hva som skjedde da han leste en artikkel om andre firmaer som var utsatt for Finance Credit i Kapital.

I dag møter Bjerke for første gang journalist Bjørn Olav Jahr som skrev artikkelen om Finance Credit. Møtet skjer i TV2s «God Morgen Norge». Jahr fikk journalistenes SKUP-pris for avsløringen.

– All ære til journalisten sier Bjerke.

Mer fra Dagsavisen