Innenriks

Livvakter på norsk jord

Tungt bevæpnet reiser de verden rundt for å beskytte rike millionærer og multinasjonale selskaper i krigsområder. – Når livvaktmarkedet i Norge eksploderer skal vi være der og tilby våre tjenester.

Det sier den tidligere norske leiesoldaten Espen Lie og hans kollega Torgeir i Omega Security Group. Gruppen Torgeir leder er en underavdeling av den internasjonale Omega Group med hovedsete i Fort Lauderdale i USA. Der er Espen Lie oberst og sitter i ledelsen.

Ikke om men når

– Tyveriet av Munch-bildene og flere brutale ran viser at private sikkerhetsfirmaer uten rett til å bevæpne seg ikke holder mål. Norske millionærer og kjendiser forstår at også de og deres familier kan bli utsatt for kidnapping og pengeutpressing sier Lie.

Torgeir (han vil ikke ha etternavnet sitt på trykk) skyter inn:

– Spørsmålet er ikke om det kommer til å skje men når. Norge er et av de rikeste landene i verden og verden har kommet til Norge. Flere rike forretningsfolk vil heller bruke profesjonelle eks-militære med bakgrunn fra utlandet enn «plastikk-politi» som jeg kaller de sivile sikkerhetsfirmaene. De er rett og slett ikke rått og godt nok opplært til å møte den nye kriminaliteten sier Torgeir.

Krigsbakgrunn

Omega Security Group hevder å ha medlemmer med krigserfaring fra Irak Sierra Leone Bosnia Kosovo Honduras Paraguay Angola og flere nordafrikanske land. Det er 15 medlemmer i gruppa til sammen seks er fra Norge.

– Våre livvaktkurs er ikke som andre. Vi arrangerer livvaktkurs i Sør-Afrika og Brasil. Vi har instruktører fra Secret Service er godt fysisk forberedt og mer eksplosive.

– Livvakter som har utdanning fra Norge har aldri vært i såkalt «røde områder» eller har tillatelse til å få opplæring med våpen. Uten den rette opplæringen får de aldri opp adrenalinet. De vi rekrutterer har enten bakgrunn fra Forsvaret eller de har gjort diverse leiesoldat-tjenester. Og hvis medlemmene ikke har relevant opplæring får de det av oss.

Praksis i Irak

Ved Torgeirs side sitter en smilende solbrun yngling med bulende armmuskler – og bakgrunn fra FN- og Nato-tjeneste i Midtøsten.

– Det ga mersmak men systemet i Forsvaret passet meg ikke sier han.

– Etter medlemskapet i Omega Security Group fikk han blant annet praksis i Irak sier Torgeir.

Ni menn i hans gruppe er nylig kommet tilbake fra sikkerhetsjobber i krigsområder i Irak.

– Det er en god pris på hvite hoder i Irak – 1.000 til 5.000 dollar. Var dere aldri redde?

– Vi er redde på et sunt nivå men har vært i så mange «røde» områder at frykten blir normalisert. Kontrakten Omega Security Group hadde med de lokale myndigheter i Irak ga oss rett til å bruke dødelig makt i situasjoner hvor gruppen ble angrepet. Hvis vi havnet i en knipe eller ble kidnappet måtte vi greie oss sjøl. Det var vi utstyrt for.

– Hvilken side jobbet dere på?

– Godt spørsmål. Vi fikk bare betalt. Godt betalt. Mellom 80.000 og 100.000 kroner i måneden hver.

Umulig å sikre

– Det er allerede norske forretningsmenn og popstjerner som leier livvakttjenester fra oss men hittil har vi kun jobbet for dem i utlandet. Uten tillatelse til å bære våpen har vi ikke noe å stille opp med i Norge. Det er ingen grunn til å stille med vakthold når vi ikke kan beskytte kunden. Da blir vi barnevakter sier Torgeir.

– Da er det bedre å ta kunden med til Tyskland eller andre land hvor det er tillatt for livvakter å bevæpne seg for å beskytte kunden på et tilfredsstillende nivå. Kunden kan jobbe derfra mens vi tilrettelegger alt det praktiske. Fra sikkerhet til gode spisesteder.

Gjør alt

Torgeir understreker at de ikke bare utfører soldat- eller livvakttjenester.

– Vi legger opp etter kundens mulige behov. Vi kan gjøre tjeneste på svære skip og ta oss av alt fra å sette sprøyter og sy ei flenge i låret – til å dykke og reparere propeller og være maskinist. I gruppa er det folk med variert bakgrunn det er spesialsykepleiere med bakgrunn fra luftambulansen til yrkesdykkere – og piloter. Vi har eget helikopter til disposisjon.

– Hvem kan leie dere?

– Hvis folk betaler gjør vi jobben. Men vi tar ikke oppdrag for kriminelle miljøer. Vi vil ikke legge oss ut med myndighetene.

Mer fra Dagsavisen