Innenriks

Advarer mot norsk laks

Amerikanske forskere advarer mot nye miljøgifter i laks deriblant i norsk fisk. Men Mattilsynet avviser at det er noen fare.

Tidligere i år ble det ramaskrik verden over da et amerikansk forskerteam anbefalte at man bare spiste en halv til én porsjon med oppdrettslaks i måneden. Anbefalingen kom på bakgrunn av analyser av ulike klorerte miljøgifter i laks. Mer laks enn anbefalt ville øke risikoen for å få kreft på grunn av laksens høye innhold av miljøgifter hevdet forskerne.

Anbefalingene ble slått tilbake med stort press fra både norske amerikanske og britiske myndigheter samt oppdrettsnæringen. Beskyldningene haglet over forskerne: Alt fra kjøpt forskning til utdaterte metoder hadde de gjort seg skyldig i. Men til tross for denne massive motstanden har teamet fortsatt med å forske på laksen skriver forskning.no.

Kjemisk stoff

Teamet består av forskere fra Cornell University University at Albany Indiana University Citizens for Better Environment og AXYS analytical services i Canada. Nå har de kommet fram til at det finnes forekomster av såkalte bromerte flammehemmere i laks. Slike stoffer brukes iblant annet elektriske og elektroniske produkter bygningsmaterialer tekstiler og plast i biler. Hensikten er å gjøre produktene mindre brannfarlige.

Flammehemmerne er ikke kjemisk bundet til plasten som inneholder dem og dette gjør at de lekker ut i miljøet når produktene kastes. Slik er de blitt tatt opp i laksekjøttet. Funnene er publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology (ES&T).

To tonn laks både oppdrettslaks og villaks fra Stillehavet samt oppdrettslaks fra Atlanterhavet er undersøkt. Fisken ble kjøpt fra grossister i USA Storbritannia Norge Chile og Canada samt direkte fra butikker i 16 byer deriblant Oslo.

– Ikke farlig

Verken myndigheter eller internasjonale helseorganisasjoner har satt noen grenseverdier for bromerte flammehemmere i mat men forskerne advarer like fullt. Men Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) sier til forskning.no at nivåene av bromerte flammehemmere ikke utgjør noe problem.

Mer fra Dagsavisen