Innenriks

– Ikke kjøp hos Lidl

– Nesten alle Lidls varer produseres i Tyskland for deretter å bli fraktet med forurensende tungtransport gjennom Europa til butikkene deres i ulike land. Lokalt produsert mat er mer miljøvennlig påpeker Anders Bonden sentralstyremedlem og fagmedarbeider på jordbruk.

Varsler markeringer

Bonden varsler nå markeringer i forbindelse med åpningen av de ti første Lidl-butikkene i Norge 23. september. Da vil alle som kommer for å kjøpe mat der bli informert om at Lidl bidrar til økt klimaforurensing.

– Vi frykter også at Lidl-etableringen i Norge kan bidra til at lokal miljøvennlig matproduksjon blir utkonkurrert. Dette vil igjen føre til langt større industrialisering av det norske jordbruket. Da kan dyresmitte erosjon og forurensende utslipp fra storstilt bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel bli noen av miljøkonsekvensene advarer Bonden.

Det er en rapport vedrørende Lidl i Finland som viser at hele 85 prosent av vareutvalget blir importert. Sannsynligvis vil andelen bli like høy i Norge ettersom konseptet til Lidl er at butikkene skal være like i alle land. De ansatte jobber dessuten etter strenge manualer for hvordan en Lidl-butikk skal framstå.

Færre importvarer

– Hvor vil dere at folk skal handle i stedet for hos Lidl?

– Vi anbefaler ikke noen andre kjeder i stedet men vi anbefaler at folk handler økologisk der det er mulig svarer Bonden.

– Men du finner jo bananer ananas og andre typer importerte varer også hos de etablerte norske kjedene. Er de virkelig noe bedre enn Lidl?

– Vi er helt sikre på at andelen importerte varer er lavere hos andre kjeder selv om vi ikke vet nøyaktig hvor stor andelen er hos den enkelte kjede. I Norge under ett blir om lag 50 prosent av matvarene importert.

Mer fra Dagsavisen