Innenriks

– Skutt fordi han ikkela seg ned på gulvet

Carlo Jeanette Hellevig (40) ble skutt i hovedpulsåren under ransforsøket mot DnB Nor på Jessheim. Hans advokat Marius Dietrichson hevder Hellevig aldri opptrådte truende overfor politiet.

– Min klient har ikke oppført seg truende eller skutt mot politiet. Det synes som om politiet skjøt kun fordi min klient var bevæpnet og ikke la seg ned på gulvet på oppfordring fra politiet sier Marius Dietrichson til Dagsavisen.

Som Dagsavisen skrev i går avfyrte politiet varselskudd før de spesialtrente tjenestemennene skjøt mot ranerne.

– Jeg finner fortsatt grunn til å stille spørsmål om det var riktig av politiet å avfyre skuddene sier Dietrichson og sier at politiet kun har lov til å avfyre skudd om tjenestemennene eller andre er truet på livet. Politiet kommenterer ikke saken ettersom Sefo-gransker saken internt.

Ambulanse på stedet

Carlo Jeanette Hellevig (40) ble skutt i begge lårene. Det ene skuddet skal ha truffet hovedpulsåren i høyre lår rett under lysken.

– Han ble raskt brakt til sykehus men dette kunne endt helt galt sier advokat Marius Dietrichson til Dagsavisen.

Etter det Dagsavisen kjenner til skal en ambulanse ha stått klar ved åstedet. Dette er også prosedyre at politiet har ambulanse klar ved skarpe oppdrag.

40-åringen er fremdeles sengeliggende og behandles ved Aker universitetssykehus for skadene han ble påført under aksjonen.

– Han er fortsatt ikke ferdig operert sa Dietrichson til Dagsavisen i går kveld.

Varetektsfengslet

Den andre ranssiktede Sven-Eirik Utsi (35) ble truffet i hånden og baken. Mandag ble han utskrevet fra sykehus og ligger nå på sykeposten på Ullersmo.

Advokatene møtte i Nedre Romerike tingrett klokka 15 i går uten sine klienter da retten skulle behandle fengslingsbegjæringen fra påtalemyndigheten. Politiet begjærte lukkede dører noe tingrettsdommer Inger Smedsrud godtok.

Politiet ønsket Utsi og Hellevig varetektsfengslet i fire uker med full isolasjon. Retten var uenig i kravet om full isolasjon og avsa en kjennelse om fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud men kun med isolasjon i to uker.

Nytt rettsmøte

– Dette mener vi er upraktisk ettersom vi i dag mener det vil være behov for å isolere de siktede lenger. Dermed må vi holde et nytt rettsmøte om to uker sier Rieber-Mohn til NTB.

Både Utsi og Hellevig motsa seg fengsling og tar betenkningstid på fengslingskjennelsen. Begge sier seg imidlertid villige til å forklare seg for politiet.