Innenriks

Gåten om liv i verdens-rommet løst om 20 år

Om det finnes intelligent liv i verdensrommet er sjansen for at vi finner ut av det innen 20 år stor.

Om 20 år vet vi om det finnes intelligent liv i verdensrommet.

– Ny teknologi gjør at vi i dag leter aktivt etter radiostråler på planeter rundt stjerner vi kjenner til utenfor vårt solsystem sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

20 år

Amerikanske forskere skriver i New Scientist at svaret er innen rekkevidde om 20 år. Ødegård kunne ikke vært mer enig.

– Dette har jeg sagt i flere år nå. Og det er flere livsformer vi kan finne. Vi kan finne primitivt liv i vårt eget solsystem som på Mars og på månen Europa som går i bane rundt Jupiter. Vi kan også finne planter og dyr utenfor vårt solsystem. Det kan vi finne ved at planeter som passerer sin sol avgir et kjemisk fingeravtrykk av kjemiske stoffer som finnes i planetens atmosfære. Finner vi oksygen og vann i atmosfæren vet vi at det er fotosyntese på planeten og dermed liv sier Ødegård.

Men det er den tredje formen for liv det knyttes aller mest spenning til.

Største nyhet noensinne

– Om det er avanserte livsformer i verdensrommet kan det hende at de bevisst eller ubevisst sender ut radiosignaler som forteller oss at vi ikke er alene. Om 20 år vil man ha undersøkt alle planeter som er omtrent 200 lysår unna jorden og da vet vi om det er avansert liv der ute.

Kommunikasjonen med de vi måtte finne der ute vil gå tregt.

– Radiobølger reiser med lysets hastighet. Får vi signaler fra en planet som er 200 lysår unna er det 200 år siden signalene ble sendt og det vil ta nye 200 år før de får svar fra oss. Men vitenskapelig sett er oppdagelsen av selv det mest primitive liv en av de største oppdagelsene i vår historie. Om vi finner kommuniserende liv er det den største nyhetssak noensinne. Og om vi ikke finner noe så betyr ikke det at det ikke finnes liv men at liv er utrolig sjeldent. Mest sannsynlig må vi da enda lenger ut i verdensrommet for å finne liv sier en oppglødd Ødegaard.

Mer fra Dagsavisen