Innenriks

Tar ecstasy forå gå ned i vekt

– Å gå ned i vekt er for mange en del av hele pakken med å bruke ecstasy og noen starter også nettopp for å gå ned i vekt. De som bruker det vet veldig godt om slankeeffekten sier leder Elin Ringstad ved Future ungdomsprosjektet til Uteseksjonen.

Unge brukere av ecstasy er hovedsakelig ute etter rusen pillene gir men sier ikke nei takk til bieffekten; kiloene reduseres. Og fordi vekttapet for mange er en særdeles ønskelig bieffekt kan det være enda vanskeligere å legge pillene fra seg for godt.

– Det er ikke forsket på dette men vi ser at det er lett å komme inn i en ond sirkel der man går ned noen kilo og at det da blir vanskeligere å slutte sitt rusmisbruk forteller Ringstad.

Dager uten mat

Fordi ecstasy og amfetamin sperrer følelsen av sult kan unge jenter og gutter gå flere dager i strekk uten å spise. Når mange i tillegg danser i timevis sier det seg selv at noen kilo forsvinner.

Men ikke bare vekta reduseres. Også utseende hud og tenner endres.

– Du får veldig fort dårlige tenner av amfetamin. Ansiktet blir dratt og du ser sliten uttørket og pergamentaktig ut i ansiktet forteller Ringstad.

Generalsekretær i Landsforbundet mot stoffmisbruk Jan Erik Thoresen bekrefter at «slankeeffekten» i ecstasy og amfetamin er godt kjent i rusmiljøet.

Han kan fortelle om en jente på 19 år som jevnlig brukte ecstasy. Hun startet for å slanke seg og gikk ned 10 kilo.

– Hun ble rett og slett avhengig av stoffet og dette førte til depresjoner søvnløshet og til slutt et sammenbrudd forteller Thoresen.

Men jenta kom til et vendepunkt og fortalte sine foreldre om sitt misbruk. De fikk hjulpet jenta til et psykiatrisk ungdomsteam der hun startet samtaleterapi og var i lang tid redd for nye angstanfall.

– I dag er hun heldigvis ute av det legger Thoresen til.

Godt kjent

Ved barnevernsvakten i Oslo er slanking med ecstasy og amfetamin godt kjent.

– Vi kjenner til at det forekommer men vi kan ikke si mye om omfanget. Disse stoffene blir ofte inntatt av ungdom på fest da er det ikke nødvendigvis vi som er de første som kommer i kontakt med disse ungdommene. Derfor må dette kartlegges på flere fronter sier nestleder Espen Lilleberg ved barnevernsvakten i Oslo.

I Danmark rapporteres det også om unge som bruker ecstasy og amfetamin som slankemiddel.

Mer fra Dagsavisen