Innenriks

Mener voldelige unge låses vekk

– Hadde jeg ikke møtt en som sa han forsto meg ville jeg ikke sittet her idag med barn og samboer. Jeg ville vært i fengsel sier Kim (27).

Som femåring ble han tatt ut av familien sin og innen han hadde fylt 18 århadde han vært plassert i ulike fosterhjem og institusjoner hele 17 ganger.Til og med hotell ble brukt: Som 14-åring plasserte barnevernet ham alene pået hotellrom. Han gikk ikke på skolen og møtte bare barnevernetsrepresentanter en gang i måneden. Slik bodde han i 8-9 måneder før han bleplassert på nytt. I mellomtiden utviklet gutten en svært voldelig atferd.

Låst vekk

– Jeg var vanskelig og hissig forklarer Kim.

Men det var ingen som forsøkte å forstå hvorfor han var blitt slik.

– Den rådende tanken i hjelpeapparatet har til nå vært at ungdom som ervoldelig ikke er tilgjengelig for dialog. Voldelig atferd kobles ikke tilpsykiske vansker. I stedet handler det straks om at de trenger grenser ogregler. De blir låst vekk. Det er ingen rådende tanke at en bør prøve å forstå sier psykolog Per Øystein Steinsvåg.

Han møtte 19 år gamle Kim og var den første som noen gang sa til ungguttenat han forsto hvorfor han slo. I går lanserte Steinsvåg sammen medkollegene Mette Bengtson og Hans Terland boka «Ungdom bak volden». Alle detre forfatterne har bakgrunn fra Alternativ til Vold.

– Vi vet ingenting

Nytilsatt barnevernsdirektør Ann-Marit Sæbønes innrømmer at det er litenkunnskap om hvordan behandling i barnevernsinstitusjoner virker på barn ogunge.

– Det er en diskusjon om det finnes andre metoder enn de som brukes i dag.Dette er det vår moralske plikt å finne ut av særlig fordi vi egentlig ikkevet noe om hvordan institusjonsbehandling fungerer sier Sæbønes.

– Når barnevernet griper inn overfor «atferdsungdommene» er det gjerne fordiungdommenes egen atferd vurderes som destruktiv og ikke fordiomsorgssituasjonen deres vurderes som sviktende eller utilstrekkeligskriver forfatterne i boka.

De mener dette er et paradoks all den stund det er kjent at svært mange barnog unge som tyr til vold selv er blitt eller blir utsatt for vold av sineomsorgspersoner. De får støtte av Sæbønes som berømmer boka for å «se barnetbak volden».

Slår og griner

– Jeg har sett mange menn som slår først og griner etterpå. Jeg vet det ermange som sliter. For min del er terskelen for at jeg skal slå i dag blittveldig veldig høy. Men det var avgjørende at jeg møtte en som faktiskprøvde å forstå meg sier Kim som ikke bare ble mishandlet i sin egenfamilie men også i senere fosterfamilier.

– Vi ønsker å spre den tanken blant dem som skal hjelpe disse ungdommene atutgangspunktet er at dette er barn som hadde rett til et annet liv.Aggresjonen blir deres måte å overleve på. Vi vil rett og slett påvirkeandre til å tro på disse ungdommene sier Steinsvåg.

Mer fra Dagsavisen