Nyheter

Vil ikke selge flere barnehager

- For foreldre, barn og ansatte er dette en full seier, sier Eivind Rutle, som er representert foreldreaksjonen.

- Dette er knock-out i tredje runde. I første runde gredie de bare å konkurarnse utsette tre av sju barnehager. I andre runde solgte de 10 kommunale barnehager til private. nå ble det full  seier for oss, i og med at de i et valgår ikke  vil selge flere, sier Rutle til Dagsavisen.

- Det byrådet har oppnådd ved å selge barnehager, er å ødelegge dem. De har ikke greid å skaffe en eneste ny plass, legger han til.

Mer penger til brannvesenet

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) fikk sju millioner kroner ekstra, da budsjettet ble klart i går. Tre til ekstra bemanning, og fire til investeringer.

-  Vi er veldig glad for at bystyret, ser at vi må ha mer og bedre materiell, og økt  bemanning, sier leder for Oslo Brannkorpsforening Bjørnar Aron Aronsen til Dagsavisen.

Arbeiderpartiet foreslo en økning på fem millioner, mens Frp gikk for sju, noe som også ble resultatet

- Det er gøy å at vi har tverrpolitisk støtte i Rådhuset. Det viser at vi har politikere som er opptatt av brann- og sikkerhet, sier Aronsen.

Les også: 13 millioner til brannvesenet

Nye flyktninger

Frp måtte akseptere at Oslo skal bosette ytterligere 520 flyktninger da partiet i siste sekund torsdag gikk inn for byrådets forslag til budsjett for 2015.– Det hadde vært en fordel om dette hadde vært avklart før, medgir byrådsleder Stian Berger Røsland (H) overfor Aftenposten.

Han bekrefter at enigheten mellom byrådspartiene i Oslo – Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti – og Fremskrittspartiet kom nær sagt i siste sekund før budsjettforslaget skulle opp til votering i bystyret torsdag ettermiddag.

Årsaken var at Frp helt til det siste forsøkte å få andre partier, først og fremst Arbeiderpartiet, til å gå lenger enn byrådspartiene – uten å lykkes.

– Ja, du kan godt si at vi til slutt måtte velge mellom to onder. Og da valgte vi å stemme for byrådspartienes siste tilbud til oss, sier gruppeleder Carl I. Hagen til NTB.

Venstres bystyrerepresentant Odd Einar Dørum framhever overfor NTB at Hagen ikke nådde fram med sine krav om reduksjon i bosetting av antall flyktninger neste år. Tvert imot aksepterer Frp at flyktningkvoten økes fra 500 til 520 i budsjettet.

En vesentlig innvending fra Frps bystyregruppe under sin avstemning for to dager siden var at Oslo må løse eksisterende integreringsutfordringer før man tar imot flere flyktninger.

Forslaget som ble vedtatt torsdag, var det samme som ble nedstemt av flertallet i bystyregruppa til Frp tirsdag. I det ligger det økte millionbevilgninger til sykehjems- og eldreomsorgen, idrettsanlegg til barn og unge og 30-35 såkalte verbalforslag som «for det meste går i Frps favør», ifølge Hagen.

Strukket oss langt

– Vi får finansiert igangsetting av flesteparten av forslagene til Oslo idrettskrets når det gjelder barn og unge. Verbalforslagene innebærer marsjordre til byrådet på en rekke politiske områder, sier Hagen på spørsmål om seire han vil framheve.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) hadde gjerne sett at budsjettenigheten kom tidligere, og framholder at byrådet har gått med på betydelige endringer i sitt forslag for å få Frp med.

– Vi har strukket oss langt for å komme Fremskrittspartiet i møte, sier Røsland.

Han framhever «betydelige løft» innenfor idrett, omsorg og integrering – i tillegg til byrådspartienes hovedprioriteringer: utdanning, skole, miljø og kollektivtrafikk.

Mer fra Dagsavisen