Nyheter

Tøyen ber om lys i mørketida

Tårene begynte å trille da Tonje Tornes så norsk-irakiske jenter fra Tøyen selge hjemmelagede julekrybber til inntekt for Tøyenkampanjen som takk for at miljøet er blitt bedre. Nå ber hun også politikerne ta ansvar for ungene og lyse opp mørklagte tøyengater.

«Under åpningen av «Tøyensk julemarked» var det ikke den ene lille girlanderen med julelys som imponerte oss beboere - selv om den var sjarmerende nok. Det som rørte oss var deltakelsen fra de mange ulike folkene som bor her. Alt fra somalisk mat til lokale DJ-er var å finne i de til sammen 18 bodene på Sørli plass. Men en bod utmerket seg. I den satt fem-seks unge jenter, flere av dem med adresse i bygninger som gjerne kalles «belastede». Disse jentene, noen hijab-kledde, hadde laget små julekrybber av Jesus-barnet, Maria og Josef, og salget gikk bra. 

Men tårene mine begynte først å renne da jeg fikk vite at jentene ville gi overskuddet til Tøyenkampanjen. Fordi de fortsatt ønsker at folk på Tøyen skal ha mulighet til å skape et bedre nabofellesskap. 


Så kjære Bymiljøetaten, kjære Tøyen-politikere, kjære kommune-eide Boligbygg som drifter mange av de mørkeste områdene her – og kjære statsminister Erna Solberg for den saks skyld: Vi har fått noen små midler, som vi gjerne vil gi videre til dere som tydeligvis ikke har råd til å gi oss flere lys i disse mørketider. Og så håper vi at det kan inspirere dere. For når disse jentene kan gi de få ekstra kronene de tjener til et bedre Tøyen, ja så håper vi at også dere kan finne noen ekstra kroner på et eller annet budsjett som sørger for at barn på Tøyen ikke til neste år også må leke på lekeplassene i stummende mørke.»

Sosialt engasjement

Tonje Tornes' innlegg «Lys opp Tøyen»  har skapt engasjement på sosiale medier etter at hun skrev innlegget onsdag denne uka. Tornes er en av initiativtakerne til Tøyenkampanjen som ble startet lenge før oslopolitikerne vedtok Tøyenløftet. Sammen med mannen Bjarte Breiteig jobber hun for et godt nærmiljø i en hardt prøvet østkantbydel. I vår laget Dagsavisen reportasje om det voksende beboerengasjementet på Tøyen etter et vedvarende negativt fokus og nye løfter fra politikerne. Og mye har blitt bedre skriver Tornes.

Tøyen uten lys

Det er ikke så lett å finne nye lekeapparater i mørket. FOTO: TONJE TORNES

- Det har skjedd andre viktige ting på Tøyen etter at området fikk et løft. Skolen har fått en ny status som en nærskole for alle som bor her, og tiltak med gratis aktivitetsskole har gjort skolen attraktiv, noe som i seg selv fremmer integrering.  Vi er også takknemlige for at politiet har prioritert dopsalget i området vårt. For dette miljøet har tidligere lokket barn til kriminalitet. Det er færre dopselgere i de mange barneparkene våre nå. Vi tror i hvert fall det, mørket gjør det som sagt vanskelig å se.

Hun har bedt Bymiljøetaten og politikerne om hjelp, foreløpig til ingen nytte. Også søppelkasser bør på plass nå, ifølge Tornes.

Tøyen trekant

Den lysende "Trekanten" er bygget og levert av frivillige i foreningen Byverkstedet. Foreningen jobber døgnet rundt for å få den ferdig til luciadagen. FOTO: MATTI LUCOE ARENTZ/BYVERKSTEDET

- Vi har  tatt bilder, laget powerpoint og vist det for Bymiljøetaten og politikerne hvor viktig dette er for oss, men ikke fått noen respons. Før det så sa vi klart ifra at det var lys, lys, lys som var det aller viktigste for å løfte området. Jeg skjønner ikke at vi må vente flere år på å få gatelys. Det er merkelig at når politikerne vil løfte Tøyen, at de, ikke begynner på bakkeplan med mer lys og søppelkasser. Det er jo der det vil merkes først for oss som bor der at vi har fått et løft. Vi Tøyen-beboere her forstår ikke hvorfor ting må utredes så lenge. Kan man ikke bare sette i gang slike enkle tiltak med en gang, sier Tonje Tornes til Dagsavisen.

Tonje Tornes. FOTO: NTB SCANPIX

​Tonje Tornes. FOTO: NTB SCANPIX

Byråden: - Mange mørke områder er private

En av arkitektene bak Tøyenløftet, SV-gruppeleder Marianne Borgen, er glad for at beboerne engasjerer seg.

-  Jeg forstår godt det behovet representantene for Tøyeninitiativet her forteller om. I avtalen står det at det skal bli bedre belysning ved gangveier, parker, gater og torg i bydelen. Det skulle også settes i gang forsterket arbeid for søppelrydding, sier Borgen.

Også miljøbyråd i Oslo, Guri Melbye (V), sier til Dagsavisen at hun er helt enig i kravet om bedre belysning på Tøyen. Hun forteller at Bymiljøetaten allerede har satt i gang opprusting av lysmaster og armaturer i en lang rekke gater og områder på Tøyen.

– Men en utfordring er at flere områder som oppleves som mørke er private områder som eies av borettslag eller bydeler. Et eksempel på dårlig lys er Enerhauggata, som eies av kirken. Da kan ikke vi beordre at de skal sette opp lys, men må samarbeide med de private. Og det gjør vi gjerne, sier Melbye.

Byrådet har rapportert at det har skjedd noe i forhold til planen for tøyenløftet, men Marianne Borgen synes også at det skjer for sakte.

- Jeg vil følge opp dette. Å få opp flere søppelkasser burde være noe som kan fikses på dagen og arbeidet med belysningen bør også skje raskere, sier Borgen.

NB! Førstkommende lørdag arrangeres «Jul på Tøyen» for tredje lørdag på rad  på Sørli plass. Beboere sørger for julestemning med salg av julegaver.  

Mer fra Dagsavisen