Innenriks

150 år og først i barnetoget

Helt først i årets barnetog går 150 år gamle St. Sunniva skole. Men til tross for det ærefulle oppdraget er barna mest opptatt av is og russekort.

Bilde 1 av 2

– Gå i tog! Og spise masse is. Og lete etter masse russ. Og leke med bestevenner, svarer barna i kor på spørsmål om hva de skal gjøre på 17. mai.

Det er få dager igjen til grunnlovsdagen, og de yngste barna på St. Sunniva skole øver på å gå i tog. Det de minste barna ikke har i fremdrift gjennom bygatene på Hammersborg, tar de igjen i desibel og innsats, med både kjente og egenkomponerte rop og sanger.

Det gjelder å være forberedt, for samme år som skolen fyller 150 år, skal elevene gå aller først i barnetoget opp Karl Johan.

Andreklassingene Markus, Einar, Josef og Milkias gleder seg til å gå i tog for første gang, og merker godt at det er noe spesielt med akkurat årets feiring.

Grunnloven

Barna har god kontroll på grunnlovshistorien, etter at de i forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor satt seg godt inn i fortellingen om 17. mai. De legger ut om Wergeland, barnetoget og grunnloven i et imponerende tempo, om enn med varierende treffsikkerhet.

– Faren til sønnen til han som skrev grunnloven er Henrik Wergeland, som lagde alle Norge-sangene. Han ble født før 1814, og han var med i en krig, slår Markus (8) fast.

LES OGSÅ: Hege-Therese kjemper med nål og tråd for bunaden

Russekort

Til tross for at mange vil si at 17. mai først og fremst handler om å framheve Norges grunnlov, og friheten og uavhengigheten som fulgte, er det én ting som overskygger alt når barna skal ut i gatene søndag: russekort.

– Jeg skal samle mange russekort. Røde er verdt en, blå er to og svarte er åtte. Jo sjeldnere de er, jo større poeng gir de, forklarer Einar.

– Jeg samler egentlig bare på russekort på selve 17. mai, selv om jeg tar russekort noen ganger før det også, sier Josef.

Nå er gutta klare for feiring.

– Etterpå skal vi ha fest i Akershus, og da skal vi møte ordføreren. Det blir gøy, men det blir også litt skummelt, sier Milkias.

Mer fra Dagsavisen