Innenriks

1100 nye lærere i barneskolen

KrF roser den rødgrønne regjeringen for å ha satset på flere lærere til ungdomsskolen, men mener de yngste barna trenger lærerne mest.

Dagsavisen har tidligere skrevet om prøveprosjektet med 600 nye lærere til ungdomsskolen, som ble vedtatt av Stoltenberg-regjeringen i 2012. Den sittende regjeringen stanset prosjektet som kostet 1,5 milliarder, og skulle i utgangspunktet ikke evaluere effekten av det. Det har nå kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nå endret på.

– Det er i de første skoleårene man legger det avgjørende grunnlaget for videre læring. Vi har derfor forhandlet inn 1100 nye lærerstillinger til 1.–4. trinn, sier Anders Tyvand, stortingsrepresentant for KrF.

Alle kommuner

I løpet av fjoråret ble det opprettet 700 nye stillinger. De kommunene med lavest lærertetthet fra før, fikk flere lærere. Nå vil de økte ressursene komme alle kommuner til gode.

– Hvordan skal lærerne fordeles i skolene?

– Vi er opptatt av å la skolene ha mulighet til å fordele lærerne på egen hånd. Vi gir skolene ressurser, men vil ikke legge føringer på hvor mange elever det skal være per lærer, sier Tyvand.

Han forteller at nivået i enkelte klasser er likere enn i andre, og at skolen derfor får den friheten selv.

– På sikt ønsker vi imidlertid å innføre en norm for lærertetthet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skal evaluere

– Hvordan skal lærerne rekrutteres?

– Det er mange utdannede lærere i andre jobber. En vanlig årsak til at lærere ikke ønsker å jobbe i skolen, er fordi de føler at de har for lite tid. Vi håper at dette tiltaket vil gjøre det bedre. I tillegg vil det nok være ingeniører fra oljebransjen som søker seg til skolen, spår Tyvand.

– Vil dere evaluere prosjektet?

– I høyeste grad, det er det satt av midler til i potten. Man ønsker å teste ut ulike måter å øke lærertettheten på, for eksempel med færre elever i gruppene, eller flere lærere i samme gruppe. Vi er glade for at kunnskapsministeren erkjenner at høy lærertetthet har noe for seg, og at det vil evalueres likevel.

Mer fra Dagsavisen