Innenriks

1 av 3 frykter for jobben

En av tre ansatte i leverandørindustrien er redde for å miste jobben, viser ny rapport. – Lite lurt å kutte i teknologimiljøene, sier Tekna.

Oljeprisfallet går hardest ut over de ansatte i leverandørindustrien, viser en fersk rapport fra Tekna som legges fram i dag.

Tekna har spurt 1.000 av sine medlemmer om hvordan de opplever urolighetene i olje- og gassektoren, og mens 1 av 3 ansatte i leverandørindustrien frykter for å miste jobben, svarer bare 1 av 5 i oljeselskapene det samme.

LES OGSÅ: Jobber i vente

Svakere konkurransekraft

Oljeselskapene benytter seg i større grad av omorganisering og ansettelsesstopp, mens leverandørindustrien oftere velger å nedbemanne, viser rapporten.

Rundt halvparten av de spurte innen leverandørindustrien svarer at de har opplevd at bedriften har sagt opp nøkkelpersonell, mot 15 prosent i oljeindustrien.

President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna er bekymret for hva nedskjæringene gjør med Norges konkurransekraft.

– Teknologiutvikling er den sterkeste driveren bak produktivitetsvekst. Det er der nyskapningen skjer, så det er veldig lite lurt å kutte i teknologimiljøene, sier hun.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

LES OGSÅ: Jobber fullt for halv pensjon

Teknologioverføring

Aker Solutions reduserte i fjor staben med rundt 500 ansatte innen det norske markedet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO). I februar annonserte selskapet at ytterligere 300 MMO-stillinger i Norge kan bli berørt, og i juni ble det meldt at 150–200 stillinger i subsea services-virksomheten på Ågotnes vil kunne forsvinne, opplyser kommunikasjonssjef Bunny Nooryani.

Lyngsnes Randeberg i Tekna etterlyser en målrettet næringspolitisk satsing slik at teknologiutviklingen ikke stopper opp når flere forsvinner ut av oljenæringen.

– Vi må få til en systematisk teknologioverføring fra olje- og gassnæringen til andre sektorer slik at vi får benyttet oss av den verdensledende kompetansen vi har bygd opp over flere år. Vi må gjøre de som mister jobben i stand til å skape sine egne arbeidsplasser, og det krever en målrettet næringspolitisk satsing, sier hun.

LES OGSÅ: - Jobber gratis for å få jobb

20.000 berørt

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass forstår de ansattes bekymringer, men tror oljenæringen må belage seg på færre ansatte i tida framover.

– Dessverre har over 20.000 innen olje- og gassnæringen mistet jobben, men fortsatt er antallet ansatte på nivå med 2011. I løpet av et par år har jeg god tro på at aktiviteten vil ta seg opp igjen, men man kan nok ikke forvente at de som går ut av næringen nå kommer inn igjen i nær fremtid. Snarere vil næringen måtte drive på en annen måte framover med færre ansatte, og da er det viktig at de som nå går ut raskt kommer inn i andre yrker, sier Schjøtt-Pedersen.

LES OGSÅ: Jobber frivillig til siste slutt

Mer fra Dagsavisen