Is med snø oppå har ført til svært glatt underlag for fotgjengere i Oslo. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

1.000 km å strø

Bare mandag og tirsdag oppsøkte om lag 250 personer legevakten i Oslo etter fall på glatta.

– Vi har aldri hatt så mange skader to dager på rad som vi hadde mandag og tirsdag denne uka, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved legevakten, til NRK.

Også Bymiljøetaten i Oslo kommune kan notere seg en ny rekord.

– Vi hadde «all time high» når det gjaldt klager på glatt underlag sist fredag, opplyser pressekontakt Odd Olav Bratteberg.

– Jeg har ikke fått tall for hvor mange det var som tok kontakt, men det var hektisk for vårt kundesenter, tilføyer han.

3.000 skader

I løpet av hele vinterhalvåret  registrerer legevakten i Oslo rundt 3.000 skader som skyldes fall på isen, skriver NTB. Melhuus frykter det skiftende været vil føre til at enda flere vil oppsøke legevakten i framtida.

– Det er klart at klimaskiftene med pluss minus annenhver dag gjør at problemet kommer til å øke framover, sier seksjonsoverlegen.

Bratteberg kan ikke love raskere strøing når det blir glatt.

– Vi har et veinett på 1.300 kilometer og i tillegg et gang- og fortausnett på cirka 1.000 kilometer. Da sier det seg selv at vi ikke rekker rundt med en gang.

Entreprenørene som har ansvaret for å brøyte og strø kommunens veier og fortauer, får fortløpende melding om manglende vintervedlikehold så fort noen klager, forteller Bratteberg.

– Hovedveiene og fortauene langs dem skal saltes i løpet av fem timer. Fortau og boligveier skal strøs med singel i løpet av 12 timer, opplyser han om fristene som entreprenørene må overholde.

Frykter nullføre

Bratteberg forsikrer at entreprenørene nå gjør så godt de kan for å sikre at både biler og fotgjengere kommer seg fram. Likevel er han forberedt på nye klager.

– Spørsmålet er om nedbøren som skal komme lørdag, kommer som snø eller regn. Temperaturer rundt null vil bli en utfordring for våre entreprenører.