Livsstil

Er lekser i skolen et tilbakelagt kapittel?

Om lag 150 norske skoler har til nå valgt å droppe hjemmelekser. Gjennom skoleåret har leksedebatten blusset opp igjen; noen ønsker lovfesta lekser og meningene er delte. Men bare én side har forskningen i ryggen.

Ramberg skole i Moss har hatt leksefri skole siden 2018. Lekser har blitt erstattet med lesing. Fra venstre: Alva Kvello Haram (12 år), konstituert rektor Sveinung Olavesen, avdelingsleder Christine Larsen og Oskar Lyngholm Raab (12 år).
Ved Ramberg skole i Moss har ikke elevene hatt lekser siden 2018. Trivselen på skolen har økt, og både lærere, foreldre og elever her mener at lekser tilhører fortiden. Fra venstre: Alva Kvello Haram (12), konstituert rektor Sveinung Olavesen, avdelingsleder Christine Larsen og Oskar Lyngholm Raab (12).
Publisert Sist oppdatert

I 2021 sendte Høyre-regjeringen leksebruk i skolen ut på høring. Årsak? De ønsket, for første gang i norsk historie, å lovfeste lærerens rett til å gi elevene lekser. I motsetning til hva mange kanskje tror, står det nemlig ingen steder at lekser er obligatorisk.

Dette ønsket de, på tross av at forskningen gir få – eller ingen – svar på hvorfor lekser bør ha en plass i skolen. Og, på tross av at flere og flere skoler har begynt å teste ut en skolehverdag som ikke kulminerer i en ransel full av mattestykker og engelske gloser.

Noen lærere, foreldre og politikere ønsker å ha med seg hjemmeleksene inn i fremtidens skole. Andre mener hele konseptet er modent for skroting.

Hei
Du må ha et aktivt abonnement for å lese videre

5 uker - 5 kroner

KJØP

Powered by Labrador CMS