Innenriks

Dobling av netthandel på mobil

NETTHANDEL: På ni måneder er netthandel på mobil nesten doblet. Handel fra nettbrett og mobil utgjør nå en tredjedel av den totale netthandelen. Men alle er ikke like handleivrige.

Kari Harms (t.v) og Nina Thu er skepstiske til å bruke smartelefonen til å handle over nett. De foretrekker vanlige butikker.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge SSB handlet nordmenn varer og tjenester på nett for 769,8 millioner i de første fire månedene i 2014. En økning på hele 17,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Salgstall fra Klarnas norske nettbutikker viser at hele 36 prosent av alle kjøpene i år er gjort via smarttelefon og nettbrett.

Skeptisk

På trappa ved Oslo S sitter venninnene Nina Thu (20) og Kari Harms og nyter solen. Med mobiltelefonen godt plassert i veska.

- Jeg er litt skeptisk til å bruke smarttelefonen og PC til å handle på nett, etter at jeg ble svindlet en gang, sier Nina Thu til Dagsavisen.

- Jeg går heller i butikker og handler, hvor man kan prøve, og man vet hva man får. Kjøper man på nett, er det ikke alltid sikkert at man får riktig størrelse. Det eneste jeg bestiller over nettet, er reiser. Men her holder jeg meg til PC.

- Mister man mobiltelefonen, kan folk blant annet lett komme inn i app‘n til nettbanken. Så jeg er skeptisk og bruker ikke smarttelefonen min til ting jeg kan bli svindlet på, sier Kari Harms.

- Jeg holder meg fortsatt til det gamle reisekortet til Ruter, og har ikke engang en mobilapp for det, smiler Nina Thu.

Vil ha det enkelt

- Norske nettbutikker har lenge vært preget av lite kundevennlig utforming og kompliserte betalingsmetoder. Nå tilbyr stadig flere nettbutikker løsninger som gjør netthandelen mer effektiv og brukervennlig, også på mobile plattformer. Det er ikke bare laveste pris som er avgjørende for hvor vi velger å handle. Det er også svært viktig at nettbutikken er enkel å navigere i og at veien til betaling er kortest mulig, sier norgessjef i nettbetalingsselskapet Klarna, Fredrik Green.

- Den kraftige mobil-økningen skyldes at norske nettbutikker har blitt flinkere til å forenkle kjøpsprosessen for mobilbrukerne, legger han til.

Les også: Eldreboom netthandelen

Trend

- Dette er interessante tall, men det følger en trend vi har sett en stund, sier Merethe Sunde, direktør næringspolitikk og kommunikasjon i NHO Handel til Dagsavisen.

- Norge er helt i verdenstoppen og nummer én i Europa når det gjelder netthandel, legger hun til.

I dag kan det meste kjøpes på nett, og med smarttelefonen alltid tilgjengelig, er det enkelt å sveipe innom en nettbutikk. Kredittkortopplysninger er allerede lagret, og det skal ikke mer enn noen tastetrykk til før varene er på vei.

- Hvor er netthandelen i Norge noen år fram i tid?

- Vi vil fortsatt ha vanlige butikker for mange varer, fordi forbrukerne liker å ta og føle på varen. Det er vanskelig å si i hvilken grad vi vil ha konkurser, sier hun.

Det NHO Handel ser som den største trusselen, er forslaget om økning av fribeløpet for utenlandsk nettimport fra 200 kroner til 1.000 kroner.

- Dette er et forenklingsforslag for at varene skal komme fort og greit gjennom tollen. Men at netthandelen i seg selv er enkel, gjør ikke at vi automatisk kan ta vekk momsgrensene mot verden. Ved å fjerne særlig mva. blir utenlandske nettvarer mye rimeligere. Dette er en konkurranse som vil være helt urimelig for norsk handel. Da flytter også norsk netthandel ut, sier hun.

Norske butikker er generelt gode til å omstille seg. Det er ikke bare et valg mellom fysisk butikk og nett. Det er også trender som peker mot endringer i den fysiske butikken som følge av omstilling til mer netthandel - for eksempel at butikkene blir flinkere til å presentere varene samtidig som varen kan bestilles på nett i butikken. Vi kan komme til å se samme trenden som det er i USA i dag, hvor butikkene også fungerer som showroom, hvor kundene kan få informasjon og tilbud rett i mobilen mens de er inne i butikken, sier hun.

Naturlig

I dag er mobilene tilrettelagt til å brukes på den måten, de har større skjermer enn tidligere og har overtatt for annen digitale løsninger, som PC.

I 2013 brukte vi PC til nesten 77 prosent av all netthandel. I første halvdel av 2014, var dette tallet sunket til 64 prosent, mens mobil og nettbrett sto for henholdsvis 19,2 og 15 prosent.

- Dette er en naturlig utvikling. Vi bruker mobil til alt mulig. Også til å handle, sier Ann Hege Skogly, Senior kommunikasjonsrådgiver Forbrukerrådet til Dagsavisen.

-Vi får et større utvalg, og hele verden å handle fra, i stedet for butikkene i gågata i hjembyen, sier hun videre.

Netthandel er lettvint og komfortabelt. Ved å legge in personopplysninger legger man også igjen digitale spor om seg selv.

- Vi selger oss billig. App-ene snoker på deg. Bank-app-er krever tilgang til blant annet kontaktliste, telefonlogg og stedsangivelse for å fungere. De avslører dine handlevaner, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Bare én av fem handler bekymringsløst på nett.

- Vi mener også at personvernet skal framkomme tydelig i salgsbetingelsene, og forbrukere må gi aktivt samtykke til at informasjonen brukes. Vi må også kunne si nei, uten å miste muligheten for å benytte tjenesten. Og uten å måtte betale ekstra for det, sier fagdirektøren.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS