Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 30. juni

Dette skjedde i natt.

Kina vedtok sikkerhetslov for Hongkong

Den stående komiteen i Folkekongressen, Kinas øverste lovgivende forsamling, har vedtatt den omstridte nasjonale sikkerhetsloven for Hongkong.

Loven kommer som et svar på de store pro-demokratiske demonstrasjonene som har preget Hongkong det siste året. Den forbyr det Kina stempler som løsrivelsesbevegelser, statsfiendtlig virksomhet, terrorisme og samarbeid med fremmede makter.

 

Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
Arkivfoto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Det hvite hus visste om Taliban-rapport i 2019

Ledende embetsmenn i Det hvite hus visste allerede i fjor om rapportene som fortalte at Russland tilbød belønning til Taliban for å drepe amerikanske soldater.

Tidlig i 2019 skal de ledende embetsmennene fått kjennskap til etterretningsrapporten. Det er ett år tidligere enn det som tidligere er opplyst, sier offisielle kilder med kunnskap om saken til nyhetsbyrået AP.

Opplysningen om Russlands hemmelige utbetaling til Taliban-krigere for angrep mot amerikanere, var del av minst én av president Donald Trumps skriftlige daglige etterretningsorienteringer, ifølge kildene. Daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton fortalte også kollegaer at han hadde orientert Trump om det i mars 2019.

Trump avviser at han ble orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretningen angivelig ikke anså det som troverdig - en forklaring Det hvite hus holder fast ved. Det er likevel sjelden at etterretningsopplysninger som anses som tvilsomme, blir presentert for ledende embetsmenn.

Også tidlig i år skal Russlands utbetaling av dusør har vært tema i en av presidentens daglige orienteringer, og saken skal ha blitt diskutert mellom nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien og Trump. O’Brien nekter for at det er tilfellet.

Ifølge New York Times var det USAs etterretning som hadde konkludert med at den russiske militære etterretningen GRU tilbød belønninger til Taliban-krigere for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan.

USAs nye etterretningssjef John Ratcliffe benektet også sent søndag at Trump eller Pence var blitt orientert, men han unnlot å si noe om selve rapporten.

Både Taliban og Russland har avvist rapporten til New York Times.

 

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Støre sier Ap ikke vil danne regjering med MDG eller Rødt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han ikke har endret oppfatning og at han ikke vil danne regjering med MDG eller Rødt etter valget neste år.

I et intervju med Klassekampen tirsdag sier Støre at det er SV og Sp som er Arbeiderpartiets klare samarbeidspartnere i en regjering. Han sier klart nei til å danne regjering med Miljøpartiet De Grønne (MDG) eller Rødt etter valget i 2021.

– Ap vil utvikle vår største næring, MDG vil avvikle den. Da er det vanskelig å sitte i regjering sammen, sier Støre og sikter til oljeindustrien.

Støre legger til at Rødt er et parti som fram til nå har sagt de ikke ønsker å sitte i regjering, mens MDG ikke har villet si hvilken side i politikken de tilhører. Han sier partiene bør gå noen runder med seg selv før han kan gi noen mer presise svar på mulige samarbeid i framtiden.

Jonas Gahr Støre sier imidlertid at han ikke har lukket døra for KrF, selv om partiet tok et klart valg til høyre i fjor.

– Jeg har respekt for at KrF har tatt sitt valg. Skulle de komme til å revurdere det valget, vil vi selvfølgelig lytte til det, sier han.

 

USA inndrar Hongkongs særskilte handelsstatus

Handelsminister Wilbur Ross sier USA trekker tilbake Hongkongs unike status og slutter å behandle Hongkong annerledes enn Kina i handelssammenheng.

Årsaken er Kinas sikkerhetslov for Hongkong, som USA blant annet mener øker risikoen for at sensitiv amerikansk teknologi kan havne i hendene på det kinesiske militæret.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

 

8.866 registrerte koronatilfeller i Norge

Det var ved midnatt registrert 8.866 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet. Dette er en økning på elleve tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 20 tilfeller.

I alt 18 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 249 døde som følge av sykdommen.

 

Venezuela utviser EU

Venezuelas president Nicolás Maduro har gitt EUs ambassadør til landet 72 timer på seg til å forlate Venezuela. Maduros krav kommer som svar på EU-sanksjoner mot ti av hans regjeringsmedlemmer, som EU mener motarbeider nasjonalforsamlingen.

Den ledes av opposisjonsleder Juan Guaidó, som i januar 2019 erklærte seg selv som ny interimspresident i Venezuela, fordi nasjonalforsamlingen mener valget i 2018, der Maduro vant gjenvalg, var ugyldig. (NTB)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!