Audun Lysbakken: – Hauglie har ikke styrket sin posisjon i dag

SV-leder Audun Lysbakken mener statsråd Anniken Hauglie må gi helt andre svar om hun skal unngå spørsmål om mistillit.

Statsråd Anniken Hauglie (H) redegjorde i dag for Nav-skandalen i Stortinget. Opposisjonen er ikke fornøyd med svarene hun ga.

– Hauglie har ikke styrket sin posisjon i dag fordi hun mangler svar på det som er det viktigste når det gjelder hennes ansvarsområde. Hvorfor tok det så lang tid å reagere, først i Nav og så i regjeringen? Det er hennes ansvar, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Les også: – Nav-ledelsen og statsråden må gå av

– Avledningsmanøver

SV-lederen viser til at det var «tvil i Nav-systemet» om de tolket loven rett.

– Til tross for at tvilen var reist, ble folk tiltalt, dømt og satt i økonomiske problemer. Hvordan dette kunne skje, er det kritiske punktet for Hauglie.

– Har du tillit til statsråden?

– I en så stor sak må vi ta ting i riktig rekkefølge. Vi må få svar på flere spørsmål før vi kan konkludere og plassere ansvaret der det hører hjemme, men hun har ikke styrket sin stilling i dag.

– Hva med Nav-direktøren, har du tillit til henne?

– Det er gode grunner til å stille spørsmålet. Men jeg mener det er en åpenbar avledningsmanøver når Erlend Wiborg i Frp tar opp det spørsmålet, det er for å få oppmerksomheten vekk fra regjeringen. Det er ikke Stortinget som avsetter en Nav-direktør, men vi kan avsette statsråder.

Les også: 48-åring rammet av Nav-skandalen: – Jeg mista alt jeg eide

Støre vil ha flere svar

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også at Hauglie ikke ga gode nok svar til å unngå spørsmålet om mistillit.  

– Spørsmålet om hun har tillit vil være avhengig av at hun kan svare for hvordan hun reagerte på det hun fikk vite. Det er en sendrektighet i dette som er betydelig. Hun må komme med flere svar enn det hun har gitt på sin egen tidsbruk i saken, sier Støre til VG.