Innenriks

Flere får arbeidsavklaringspenger i Oslo

Tallet på personer som får arbeidsavklaringspenger (AAP) i hovedstaden, økte i fjerde kvartal 2024.

Saken er oppdatert

19.549 personer i Oslo fikk arbeidsavklaringspenger (AAP) i 4. kvartal 2024, noe som er en økning på 275 personer fra forrige kvartal. 3,9 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år fikk arbeidsavklaringspenger ved utgangen av 2024.

Antallet som får arbeidsavklaringspenger har økt de siste fem årene - fra et historisk lavt nivå i 2019.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er tjeneste fra Nav (Arbeids- og velferdsetaten) for personer som har nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom, skade eller andre plager. AAP skal sikre inntekt for folk som trenger arbeidsrettede tiltak, behandling eller annen oppfølging som kan bidra til at de kommer inn i eller tilbake i arbeid.

Skyldes regelendring

– Økningen skyldes først og fremst regelverksendringer, samt en generell økning i antallet personer som får helserelaterte ytelser. Spesielt har fjerningen av karensåret og utvidede muligheter for forlengelse av stønadsperioden ført til at flere fortsetter i avklaringsløpene sine uten avbrudd, sier direktør Maria Walberg i Nav Oslo i rapporten.

Wal

Flest får arbeidsavklaringspenger grunnet psykiske lidelser. 43,7 prosent av de som fikk AAP i fjerde kvartal har psykiske lidelser, et tall som fortsetter å øke, i forhold til forrige kvartal.

Muskel- og skjelettlidelser er den nest største diagnosegruppen med 28,3 prosent, som er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra 3. kvartal 2024.

– Vi ser at det er en økning i sykefraværet grunnet psykiske lidelser i befolkningen, og sammen med muskel- og skjelettlidelser er det psykiske lidelser som forårsaker flest tapte dagsverk i Oslo. Nær halvparten av alle som får arbeidsavklaringspenger i Oslo har en psykiske lidelse, og halvparten av disse igjen har en angst- og/eller depresjonslidelse, sier Maria Walberg.

– De som får arbeidsavklaringspenger har minimum 50 prosent nedsatt arbeidsevne på grunn sykdom, og trenger helsehjelp for å øke arbeidsevnen og hjelp av Nav for å komme i jobb. Alle som får arbeidsavklaringspenger, er prioritert for hjelp fra Nav. Vårt mål er at arbeidslivet skal inkludere alle. Vi samarbeider godt med blant annet helsevesen og arbeidsgivere for å hjelpe den enkelte inn i arbeidslivet, sier hun.

De siste årene har det vært en jevn økning i antall personer som får helserelaterte ytelser fra Nav, inkludert sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

Les også: Fikk fast jobb i Securitas etter flere år med hull i arbeidslivet

Flere kvinner får AAP

Fortsatt er det flest kvinner som får AAP. 11.100 kvinner får AAP, mot 8.450 menn.

– Vi ser at det er en litt større andel kvinner enn menn som får arbeidsavklaringspenger i Oslo, og denne trenden har vært slik i mange år. Det kan henge sammen med at kvinner har høyere sykefravær enn menn, og langvarige helseutfordringer. Det kan føre til at flere kvinner trenger arbeidsavklaringspenger for å komme tilbake til arbeid. Kvinner tar også ofte større ansvar for omsorgsoppgaver hjemme, noe som kan påvirke helsesituasjonen og arbeidsevnen, sier Maria Walberg, direktør i Nav Oslo til Dagsavisen.

I Oslo er det stor variasjon mellom de enkelte bydeler. Tallet er størst i de sør og østlige bydelene, hvor Stovner har flest med 6,2 prosent, mens Ullern i andre enden, hvor 2,6 prosent får AAP.

---

Bydelsoversikt Oslo

  • Ullern: 2,6 prosent
  • Nordre Aker: 2,7 prosent
  • Vestre Aker: 2,8 prosent
  • Frogner: 3,0 prosent
  • St. Hanshaugen: 3,4 prosent
  • Nordstrand: 3,4 prosent
  • Grünerløkka: 3,5 prosent
  • Gamle Oslo: 3,7 prosent
  • Sagene: 3,7 prosent
  • Østensjø: 3,7 prosent
  • Bjerke: 4,4 prosent
  • Grorud: 4,8 prosent
  • Alna: 5,7 prosent
  • Søndre Nordstrand: 6,2 prosent

Kilde: Nav

---

Det var flest mottakere i aldersgruppen 40-49 år med 4.961 personer. I aldersgruppen under 30 år var det ved utgangen av året 3.455 mottakere. Færrest mottakere er det i alderen over 60 år med 1 757 personer. Av de vel 19.500 personene som fikk arbeidsavklaringspenger var 44 prosent innvandrere.

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon da du dør (+)

Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)

Mer fra Dagsavisen