Nyheter

Rødt-leder om innleie i byggebransjen: – Det er ikke bare et Østlandsproblem

Totalforbudet mot å leie inn arbeidskraft på Østlandet bør utvides til alle landets byggeplasser, mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

– Dette er en suksess for arbeidsminister Tonje Brenna, og regjeringen, som både vi i Rødt og Fellesforbundet har vært med på å kjempe gjennom. Det har gitt flere faste ansettelser, fagbevegelsen har fått sterkere kraft som følge av flere ansatte i klubbene. Det gjør at det blir vanskeligere å utnytte folk. Nå har forbudet også overlevd en runde innom Efta-domstolen, som sier at forbudet ikke bryter med EØS-avtalen, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen

1. april 2023 ble reglene for å leie inn arbeidstaker fra bemanningsforetak strammet inn. Innleie fra bemanningsforetak er kun lovlig dersom vilkårene er oppfylt.

Det er totalforbudt mot å leie inn arbeidstakere til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold.

Dette forbudet ønsker Rødts Marie Sneve Martinussen å innføre på byggeplasser også utenfor østlandsområdet.

Tidligere i år gikk ti norske og ett polsk bemanningsbyrå til sak mot staten med krav om minst 40 millioner kroner i erstatning. Vikarbyråene mener de har tapt store penger på innleieforbudet, men fikk ikke medhold i at forbudet bryter med EØS-avtalen.

Les også: Trekkes tusenvis hvert år: – Jeg er blitt gjeldsslave (+)

Arbeids- og inkluderingsminister og Ap-nestleiar Tonje Brenna (Ap) seier at det kan bli aktuelt for Noreg å delta i eit felles europeisk samarbeid med behandling av asylankomstar i tredjeland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

Efta-domstolen gir likevel ikke noe entydig svar på om forbudet bryter med regelverket i EØS, men lar det være opp til Norge å vurdere dette selv.

– Saken vil nå gå tilbake til Oslo tingrett, som til slutt skal avgjøre om de omstridte nasjonale reglene er i samsvar med EØS-retten, heter det i en pressemelding fra Efta.

Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)

Vil utvide forbudet

Nylig kom første evaluering av regelverket som har hatt som mål å begrense bruken av innleid arbeidskraft. Det skal gi flere folk i fast jobb. Forskere i Fafo har sett på virkningene av det nye regelverket, med særlig vekt på byggebransjen.

Rapporten viser blant annet en økning i andelen som har gått fra jobb i bemanningsbransjen til bedrifter i byggenæringen – og andre bransjer som tidligere benyttet mye innleie, i perioden etter de nye reglene trådte i kraft 1. april 2023.

Både partiene på venstresiden og fagforeningene er svært fornøyd med resultatet.

– Før regjeringen strammet inn var bruken av innleie helt ute av kontroll, og sosial dumping og useriøsitet preget særlig byggebransjen. Nå har regjeringen og fagbevegelsen sørget for at det norske arbeidslivet har blitt bedre og mer seriøst, og langt flere har fått faste ansettelser. Da blir arbeidsfolk behandlet ordentlig på jobb, de kan planlegge livene sine og få lån i banken, sier Jørn Eggum leder i Fellesforbundet.

Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Martinussen i Rødt mener nå det naturlige neste steget er å utvide innleieforbudet til flere byggeplasser i Norge.

– Jeg ser ingen grunn til å ikke utvide innleieforbudet til hele landet. Gjennomganger som ble gjort for eksempel i Trondheim viser jo at omfanget av innleie også der er stort. Det er ikke bare et Østlandsproblem. Det er et norsk problem, og da burde du få en løsning i hele Norge, sier Martinussen.

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)

Må se på innstramminger i helsesektoren

Til tross for at det ble gjort omfattende innstramminger i regelverket for innleie av arbeidskraft i hele landet, var helsesektoren unntatt de nye innleiereglene. Martinussen sier det er på høy tid at flere skal være fast ansatte også i helsesektoren.

– Sykehusene brukte i fjor 1,7 milliarder på innleie fra bemanningsbyråene, og kommunene brukte 3 milliarder bare på innleve av sykepleiere. Da kommer helsefagarbeidere og andre fagfolk i tillegg. Det er klart at bemanningsbyråene skal ha sin del. At det er en billigere løsning for fellesskapet å ha folk på fast ansettelse, det er jeg helt sikker på. Det viktigste er jo at det gir tryggere arbeidsforhold for folk, men også at på et sykehjem eller på et sykehus så er det de samme kollegaene som kommer på jobb hver dag, sier Martinussen.

Stortinget har bedt regjeringen om å utrede om det er mulig å fjerne unntaket for helsesektoren i regelverket for innleie. Foreløpig er ikke denne utredningen ferdigstilt. Martinussen mener saken blir viktig for venstresiden i neste års stortingsvalg.

I 2022 var helse- og sosialtjenester den største næringen med flest midlertidige stillinger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

– Dette er en god valgkampsak for venstresiden, fordi det handler både om bruken av fellesskapets midler, det handler om arbeidsvilkår for de ansatte, og god kvalitet på velferden. Der kjente ansatte og kjente kolleger er en stor fordel.

– Ap har tidligere i år vært litt lunken til et tettere samarbeid med Rødt, hva tenker du dere kan få til sammen i 2025?

– Det viktigste for Rødt er å få til faktisk forandring for folk, og det innleieforbudet vi har på byggeplassene på østlandsområdet, og de innleiebegrensningene vi har er jo et veldig godt eksempel på at Rødt allerede har vært med å skape faktiske forandringer, sier Martinussen.

Rødtlederen tror det blir viktig å samle venstresiden i norsk politikk neste år. Om det blir borgerlig flertall har Høyres partileder og statsministerkandidat, Erna Solberg, allerede varslet at hun vil reversere innleiereglene dagens regjering har innført.

– Det er klart at en felles front på venstresiden må til for å både å beholde innleiereglene, men også utvide innleiebegrensningene. Det mener jeg er en god og sterk sak som kan vise tydelige skillelinjer i politikken, sier Martinussen.


---

Fakta om innleieforbudet

  • Ble innført 1. april 2023
  • Den generelle adgangen til innleie fra bemanningsforetak til arbeid av midlertidig karakter oppheves.
  • Det er fortsatt lov å leie inn fra bemanningsforetak til vikariater, eller etter avtale med tillitsvalgte for bedrifter som har tariffavtale med en stor fagforening.
  • Innleie på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold forbys helt.
  • Midlertidig eller innleide ansatte får rett til fast ansettelse etter tre år.

---

Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen

Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)

Les også: Mistet sønnen til selvmord: – Jeg visste ikke at man skal spørre om selvmordstanker (+)

Mer fra Dagsavisen