– Arbeiderpartiet er opptatt av at folk skal ha en jobb å gå til, og at det skal være trygt og godt å gå på jobb i Norge. En veldig viktig del av den tryggheten handler om at du er fast ansatt. Faste ansettelser gjør at folk kan planlegge livet og få lån i banken, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til Dagsavisen.
Siden 1. april 2023 har reglene for innleie av arbeidskraft blitt kraftig strammet inn som følge av en lovendring ledet an av Ap. Nå er første evaluering av det nye regelverket klar. Forskere i Fafo har evaluert virkningene av det nye regelverket, med særlig vekt på byggebransjen.
Rapporten viser blant annet en økning i andelen som har gått fra jobb i bemanningsbransjen til bedrifter i byggenæringen - og andre bransjer som tidligere benyttet mye innleie, i perioden etter de nye reglene trådte i kraft 1. april 2023.
Mange bygningsarbeidere, rørleggere og elektrikere som tidligere var ansatt gjennom bemanningsbyråer har nå fått fast jobb.
Brenna sier innstrammingen av regelverket har truffet godt, og at det sikrer flere forutsigbarhet i arbeidshverdagen.
– Hvorfor var det viktig for dere å gjøre såpass store innstramminger i reglene for innleie av arbeidskraft?
– Da vi vant valget i 2021, var det viktig for oss å finne flere veier til å gi folk trygghet på jobb, sier Brenna til Dagsavisen.
– Én av de tingene vi hadde behov for å ta tak i, var det som handlet om innleie, fordi omfanget var i ferd med å bli veldig stort. Da gikk vi inn for reguleringer som ble gjennomført, til dels møtt med store protester fra enkelte miljøer, som spådde at det ville bli byggebransjens død. Det motsatte har skjedd. Flere tusen er nå fast ansatt. Vi vet at effekten har vært aller størst i byggebransjen, hvor det er problemer knyttet til sosial dumping og useriøse aktører fra før av, sier Brenna.

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)
Dyrere å konkurrere om arbeidskraft
Dagsavisen spør Brenna om det ikke blir fryktelig dyrt å drive bedrift i Norge når man må ansette så mange i faste stillinger.
– Jeg er veldig glad for at forskningen nå forteller at det politiske målet både var riktig, og at vi er i ferd med å nå det, nemlig at flere skal i fast jobb i Norge, sier statsråden.
– Det aller dyreste er å konkurrere med hverandre om å få tak i mest mulig midlertidig arbeidskraft. Det ser vi jo fra helsesektoren, hvor man må overby for å få tak i vikarer for å dekke opp vakter. Så det er mye dyrere i det øyeblikket man må konkurrere om arbeidskraft, sier Brenna.
– Det er store forskjeller mellom bransjene i hvor mye bemanning de trenger, og til hvilken tid. Som sesongarbeidere i hotell eller service: Hvordan har de blitt påvirket av regelendringen?
– Det er fortsatt lov å dekke opp med vikarer ved midlertidig behov. Men utgangspunktet ditt må være at du skal løse det du vet skal løses med faste ansettelser. Jeg mener mange bedrifter har fått et annet og mer bevisst forhold til sitt generelle behov for bemanning og planlegger litt bedre. Lovverket skal ikke være til hinder for midlertidige behov, men utgangspunktet skal være faste ansettelser, sier Brenna.
Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)

– Hvem er det du vil si nå sitter igjen og har fått mest igjen for den regelendringen dere har kjempet igjennom?
– Det er alle de tusen som nå har fått fast jobb, og som vet både hva morgendagen bringer og hva de har på konto på slutten av måneden. Jeg tror ikke vi skal undervurdere hva det betyr for folk å ha den tryggheten i livet. Særlig i en tid hvor ting har blitt dyrere og huslånet koster mer, så tror jeg det er ekstremt viktig, sier Brenna.
Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier
– Unorsk å anerkjenne uorganisert arbeidsliv
Innstrammingen i regelverket for innleie av arbeidskraft har også møtt kritikk. Særlig fra partiet Høyre, og arbeidsgiverorganisasjoner som NHO.
I 2014 innførte Erna Solbergs regjering generell adgang til midlertidige ansettelser. I 2022 ble denne adgangen fjernet igjen av dagens regjering. Solberg og NHO-direktør Ole Erik Almlid mener at liberalisering kan bidra til å få flere i jobb.

Les også: Mistet sønnen til selvmord: – Jeg visste ikke at man skal spørre om selvmordstanker (+)
Høyre har allerede varslet en reversering av dagens regelverk om de kommer til makten etter stortingsvalget i 2025.
– Hva er din oppfordring til Høyre og deres allierte, som sier de vil reversere regelverket du har innført?
– Det er å forstå koblingen mellom trygge arbeidsforhold og et godt organisert arbeidsliv. Det gjør at stadig flere får det bedre. Arbeidstakere, men også virksomhetene, fordi de får tak i arbeidskraft de trenger. Det har ført til at Norge har en utrolig produktiv økonomi, hvor vi løser oppgavene og omstiller oss i et helt forrykende tempo. Når høyresiden går til valg på anerkjennende uorganiserte arbeidslivet og såkalt myke opp regler som gjør det mer utrygt for den enkelte arbeidstaker, så er det ganske unorsk. Det er en måte vi ikke gjør det på i Norge, sier Brenna.
---
Fakta om innleiereglene
- 1. april 2023 ble reglene for å leie inn arbeidstaker fra bemanningsforetak strammet inn.
- Det er forbudt å leie inn arbeidstakere til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold.
- Anledningen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» blir opphevet. På enkelte områder vil det gjelde noen særregler.
- Retten den innleide arbeidstakeren har til fast ansettelse i innleievirksomheten vil styrkes, ved at innleie etter avtale med tillitsvalgte også skal gi rett til fast ansettelse etter en viss tid. Retten inntrer etter tre år.
Kilde: Regjeringen/Arbeidstilsynet
---
Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)
Flere faktorer påvirker byggebransjen
Forsker ved Fafo, Kristin Alsos, er en av forfatterne bak delrapporten som publiseres fredag.
– Dette er et bredt prosjekt, der vi har sett på mange elementer. Vi har i denne rapporten fokusert særlig på byggebransjen. Det er her innstrammingene har vært sterkest, særlig med totalforbudet mot innleie inn i Osloområdet. Vi ser på virkninger for ansatte, bedriftene, og aktiviteten i markedet.
– Hva er noen av de overordnede funnene dere har sett siste år?
– Når det gjelder byggebransjen, så er det som er litt spesielt at vi samtidig som at disse reglene ble innført har hatt en nedgangskonjunktur i markedet. Det gjør det vanskeligere å si om det er endringen i regelverket, eller nedgangen i markedet generelt som spiller størst rolle for utviklingen i denne perioden, sier Alsos.

Fafo skal gjennomføre et vurderingsarbeid av regelendringen også i årene fremover.
– Det tar alltid litt tid fra en lovendring trer i kraft til man ser virkningen av endringene. Derfor skal vi se på utviklingen ut 2026, sier Alsos.
Likevel sier Alsos at funnene i første delrapport har oppnådd en del av det endringen i regelverket siktet på å oppnå – nemlig å redusere innleie og få flere over i faste stillinger.
– Innleie av arbeidskraft har blitt redusert over hele landet, og i Osloområdet er det nærmest helt borte i byggebransjen. Bedriftene forholder seg til regelverket, og setter mer arbeid ut til underleverandører. Vi ser at produksjonsbedriftene låner litt ansatte av hverandre. Samtidig rapporterer noen om at de tar færre oppdrag, fordi de er usikker på om de vil ha nok folk, sier Alsos.
Til tross for noe økt usikkerhet i byggebransjen har mange bedrifter ansatt flere siden regelendringen trådte i kraft.
– Én av fem bedrifter i byggebransjen har ansatt flere. Vi ser også en økning i overgangen fra bemanningsbransjen til faste stillinger i andre næringer etter at reglene kom. Stor sett går de til faste og hele stillinger her. For den tilsvarende overgangen i industrien ser vi ikke noen markant forskjell.
Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)
Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen