Innenriks

Rasutsatt vei mangler sikring – fylket vil bruke penger på Glimt-stadion

Nordland må kutte for å spare penger, men fylkestinget vil gi 40 millioner kroner i støtte til nytt stadion for Bodø/Glimt. – Helt på trynet, sier stjernekokk.

Julestemningen lar vente på seg i Nord-Norge. Regnet øser ned og skaper store utfordringer. I Vesterålen er 350 mennesker isolert tirsdag, etter at to ras har gått på fylkesvei 822.

Rasene sperrer inne Kvitnes gård, en anerkjent gourmetrestaurant ledet av stjernekokken Halvar Ellingsen. Selv kommer han seg ikke på jobb denne dagen, og sier til Dagsavisen at de er vant med at ras stenger veiene. Etter å ha ventet flere år på rassikringstiltak som uteblir, sier han det svir ekstra når ansvarlig eier av veien, Nordland fylkeskommune, bruker 40 millioner kroner på å støtte Bodø/Glimts nye stadion.

– Det er helt på trynet, mener Halvar Ellingsen.

Halvar Ellingsen på Kvitnes gård.

– Ikke fylkets oppgave

Saken han referer til, er fylkeskommunens salg av tomt til fotballklubben Bodø/Glimt for å bygge ny stadion. Fylkeskommunen har en tomt i Bodø som har en markedsvurdering på 81 millioner kroner. I stedet for å forsøke å få solgt den til så høy pris som mulig, går tomta rett til Glimt for halv pris uten konkurranse.

Rent teknisk selger fylkeskommunen tomta for 81 millioner kroner, men gir i samme omgang 40 millioner kroner tilbake til Glimt som tilskudd.

Samtidig er Nordland fylkeskommune i økonomisk trøbbel – som i resten av landet. De neste årene må de spare 250 millioner kroner årlig.

Det skjer samtidig som at beboere langs kysten har demonstrert mot kutt i hurtigbåttilbud og fylkesveier ikke blir sikret mot ras – slik som i Vesterålen.

Halvar Ellingsen sier det er usikkert når veien til restauranten hans åpner igjen, og hurtigbåten som er alternativ reisevei er også stengt. Ettersom det er julebordsesong, ser Ellingsen hundretusener av kroner i tap om ikke veiene åpnes.

– Jeg tror det har gått sju skred siden vi åpnet i 2020, og det går året rundt. Hvis det kommer mye regn så kommer det stein og jord. Så kommer det sørpe og snø på vinterstid. Dette er noe fylkeskommunen vet om, sier han, og forteller at både fylkesråd for finans, Aina Nilsen (Sp) og fylkesrådsleder Svein Eggesvik (Sp) var ute før lokalvalget i fjor og sa noe måtte gjøres med veien.

– Nå fikk de makt, men de har ikke gjort noe som helst. Da er det ironisk at de gir 40 millioner til en stadion, sier han.

– Det å sponse en veldig rik fotballklubb er ikke oppgaven for en fylkeskommunen.

Fylkesrådet får 41 millioner kroner

Fylkesrådsleder Svein Eggesvik sier fylkeskommunen får 41 millioner kroner som kan brukes til investeringer av salget til Glimt.

– Det kommer godt med også til rassikring. Alternativet ved at det ikke blir salg er at det ikke står nye kjøpere klar til å kjøpe tomten slik den er regulert av Bodø kommune, sier Eggesvik til Dagsavisen om kritikken.

– Har fylkeskommunen aktivt forsøkt å få solgt tomten til en høyere pris?

– Ikke så lenge som det er en avtale med Bodø/Glimt om salg. Fylkeskommunen har over flere år lagt inn i sine budsjetter salg av eiendommer for over 40 millioner kroner. Vi vurderer derfor fortløpende salg av eiendommer. Hvis det ikke blir salg til Glimt, vil utgangspunktet bli gjort takst og da vurdert salg ut fra målet om inntekter for 40 millioner.

I verdivurderingen som fylkeskommunen har fått på tomten, anslår takstmannen at tomten til 81 millioner kroner er «markedsmessig som kurant å omsette».

Fylkesrådsleder i Nordland, Svein Øien Eggesvik

Dagsavisen spør om det ikke ville vært i fylkeskommunens interesse å få så mye som mulig for tomten, siden den anses som kurant å omsette. Eggesvik sier de først må avslutte prosessen med Bodø/Glimt.

– Men hvorfor ble ikke tomten aktivt forsøkt solgt til høyest mulig pris før en avtale med Glimt kom på plass?

– Det var fordi vi fikk solgt til Bodø/Glimt for en takst på en tomt som var egnet til formålet som Glimt hadde. Det må også ses opp mot Bodø kommunes reguleringer av hvor Glimt kunne bygge en eventuell ny stadion. Glimt kunne nok tenkt seg et annet areal, men det ble ikke regulert til formålet.

– Da ser det ut som at Glimt har fått tomten til halv pris – uten konkurranse. Har Glimt fått spesiell behandling av fylkesrådet i dette kjøpet?

Eggesvik svarer ikke på spørsmålet, men viser til vurderingen som er gjort i saksdokumentene. Der står det at fylkesrådet vurderer at Glimt skaper begeistring og stolthet med sine fotballpresentasjoner, og at å bidra til å realisere ny stadion for fotballklubben vil «løfte fram frivillighet, idrett og stimulere til attraktive lokalsamfunn, ikke bare i Bodø, men i hele Nordland».

Fylkestinget skal vedta tilskuddet til Bodø/Glimt onsdag.

Dagsavisen har også spurt Bodø/Glimt om hva de tenker om milliontilskuddet fra fylkeskommunen, men har så langt ikke fått svar fra klubben.

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

– Stas med VIP-tribune

Halvar Ellingsen reagerer på at fylkeskommunen argumenterer for at sponsingen av stadion er «samfunnsutvikling», samtidig som de kutter i tilbud og ikke utfører rassikringer på fylkesveiene.

– Jeg er fan av Bodø/Glimt jeg og, men politikk handler om prioritering av midler. Nå gjør politikerne sine prioriteringer, og så får man tenke det man vil. Jeg synes det er ganske på trynet, sier han om pengebruken, og sier det er «frustrerende» for han som bedriftseier og innbygger at pengene heller skal brukes på fotballstadion.

Bodø/Glimt tjente alene i overkant av 50,3 millioner kroner i 2023.

– Men det er vel stas å ha en VIP-tribune de kan varme seg på når de ser kamp, og slå seg på brystet og si de har gitt penger.

*Rettelse: I opprinnelig sak sto det: «Fylkestinget skal vedta salg av tomta onsdag». Det er feil. Det er tilskuddet på 40 millioner det skal voteres over onsdag.

Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Mer fra Dagsavisen