De siste årene har organisasjonen Wildlife Conservation Society (WCS) drevet et prosjekt i Thailand for å bevare tigrene i Sørøst-Asia. Arbeidet har ført til mer enn en tredobling i tigerbestanden i det utvalgte området, Western Forest Complex (WFC), melder CNN.
– Dette skogsområdet er hjemmet til mange utrydningstruede arter, sier daglig leder av WCS Thailand, Pornkamol Jornburom, til mediehuset.
Området, som strekker seg over 18.000 kvadratkilometer og brer seg utover flere nasjonalparker, er ett av en rekke initiativer som er iverksatt for å sørge for at tigeren forblir en del av naturen.
Positiv økning
Ifølge WCS’ egne nettsider, er WFC det største gjenværende skogsområdet på fastlandet i Sørøst-Asia. Området er satt sammen av elleve nasjonalparker og seks dyrereservater, hvor fokuset blant annet har vært på å bevare utrydningstruede arter.
Nå melder organisasjonen til CNN at tigerbestanden mellom 2007 og 2023 har gått fra 41 til 143 i skogsområdet. Verning av tigrene, og større skogsområder, fører også til at andre arter får forbedrede levevilkår.
– Når vi bevarer tigre, fører det faktisk til at mange andre arter bevares, sier Jornburom.
I april meldte den thailandske avisen Bangkok Post at den sjette ville tigeren hadde blitt observert i nasjonalparken Kaeng Krachan, som er en del av WFC, siden 2019.
Les også: Meteorologen: – Med klimaendringene blir det våtere
Stor utfordring
Den nepalske avisen Nepali Times meldte tidligere i år også om en tredobling i landets tigerbestand de siste 14 årene, fra 121 til 355.
– Hver tiger teller, for Nepal og for verden, sier representanten for Verdens naturfond (WWF) i Nepal, Dr. Ghana S. Gurung.
Men tross hyppige gladmeldinger, er det også bekymring knyttet til tigrenes levetid. Ifølge WWF er det færre enn 4000 tigre igjen på planeten, selv om vi nå ser en økning i tigerbestanden for første gang på et århundre.
Særlig i Sørøst-Asia er krypskyting et stort problem, som en rekke organisasjoner jobber for å utbedre. Til tross for at denne typen jakt er ulovlig, er det fortsatt svært utbredt, og til CNN sier Stuart Chapman fra WWF at ulovlig jakt og krypskytting gjør at tigere er helt avhengige av vern for ikke å bli utryddet.
De siste årene har påtalemyndigheten i Thailand med naturvernorganisasjoner i ryggen jobbet for å fengsle krypskytter-lederen Bach Mai. Som omtalt av National Geographic, var det en årelang prosess som til slutt fikk Mai fengslet i 2022. Krypskytteren hadde vært en sentral figur i den ulovlige handelen av tiger og neshorn. Mai rømte senere fra fengsel, og er nå på frifot, ifølge National Geographic.
Les også: Oppdaget «kokainhaier» i Atlanterhavet
Kan være håp
Men selv om tallene tidvis ser mørke ut for artsbevaringen, er det også studier som gir håp.
I juni skrev The Guardian om Frontiers in Science sin nye forskning, som viser at man ved å beskytte kun 1,2 prosent av jordas landområder, kan forebygge utryddelsen av de fleste av de mest utrydningstruede dyre- og planteartene på planeten.
– De fleste artene på jorda er sjeldne, som betyr at artene enten har veldig smalt omfang eller at de oppstår i veldig lav tetthet, eller begge, sa Eric Dinerstein fra miljøorganisasjonen Resolve til avisen.
Les også: Fant døde katter i en sekk i havet