Innenriks

– Det finnes flått som løper etter folk

– Skogflåtten venter på deg, mens jaktflåtten løper etter deg, sier Snorre Stuen. Han har brukt hele sin yrkeskarriere på å studere den ekle lille blodsugeren.

---

Hvem: Snorre Stuen (70), professor emeritus

Hva: en av landets fremste eksperter på flått, har brukt store deler av sin yrkeskarriere på å studere

Hvorfor: Folkehelseinstituttet melder at rekordmange nordmenn er smittet av flått og sykdommen Lyme Borreliose i år.

---

Hvor farlig er det egentlig å bli bitt av flått?

– Det er ikke så stor fare med de flåttartene med de smittestoffene vi allerede har her. En svensk undersøkelse tyder på at hvis du blir smittet av en flått som har borreliabakterier, så er det kun 2 prosent som utvikler en sykdom. Og det er ikke alle flåttarter som bærer borreliabakterier. Når det gjelder TBE-virus så er det enda færre. Så jeg vil si at faren ikke er så stor.

Men vi får jo stadig beskjed om at det blir mer flått, og blir skremt av det?

– Der må nok også media ta sin del av skylden, når det skrives saker om monsterflått og den slags.

Jeg har lest flere steder at det er verre enn verst i år med en ny flåttart som kommer fra Sverige. Bør vi holde oss innendørs?

– Nei da. Den du tenker på heter Dermacenter marginatus, den kommer ikke fra Sverige, men med trekkfuglene. Men svenskene har et eget system for å kartlegge artene slik at mye av informasjonen kommer derfra. Det gjenstår å se om den utvikler seg til et voksenstadium, det vil kreve høy sommertemperatur for den å utvikle seg så vi får ikke påvist disse her i landet før august-september.

Så det er gjøk og sisik, trost og stær som drar med seg dritten hjem?

– Ja, de har med seg millioner av flått hvert år, mange forskjellige arter med ulike smittestoff. Om de etablerer seg her i landet, det er en annen sak. I hovedsak er det skogflåtten som er den viktigste smittesprederen her, og ikke like fryktet som jaktflåtten, Hyalomma marginatum, som også er blitt oppdaget i Sverige. Jaktflåtten er spesiell i det at den løper etter deg og kan bære med seg Krim-Kongo-viruset som kan gi alvorlig febersykdom. Det er ikke blitt påvist i Sverige.

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Løper etter deg?

– Ja, mens annen flått sitter og venter på deg i terrenget, jager jaktflåtten på byttet med en fart på 30 cm per sekund. Den har til og med øyne, jeg vet ikke hvor mye den ser, men det er antydet 5–10 meter. Den har også et mottaksapparat, det er luktestoffer som de kjenner igjen i et bytte.

Jeg gjentar: løper etter deg??

– Ja. Denne flåttypen er i stand til å jage byttet i mer enn ti minutter. Det var en forsker som hadde en flått på seg i 15 minutter, der flåtten sprang etter henne på en distanse over 500 meter. Den er mer aggressiv, følger deg med øynene sine og er hele tiden på jakt etter blod.

OK, jeg ble ikke akkurat beroliget av dette, hvem bør vaksinere seg?

– Foreløpig finnes det bare en vaksine mot TBE-virus, og det er jo ikke så utbredt som borreliabakterier. Så jeg vil anbefale dem som bor eller ferdes i et område hvor det er påvist at viruset er på mennesker vaksinerer seg. Rent geografisk er det hovedsakelig langs Sørlandskysten.

Hva med Oslo, er vi trygge her, eller?

– Regner med det. Er du i tvil kan du alltids sjekke Folkehelseinstituttets hjemmesider. Men skal du reise for eksempel til utlandet, til Østerrike, Sør-Tyskland eller til Sverige kan det være mer aktuelt å vaksinere seg hvis du skal i et område hvor TBE-virus er påvist hos mennesker.

En flått kravler på menneskehud.

Men du, jeg leste at dersom det er mye snø om vinteren så blir det mer flått om sommeren, er det riktig?

– Ja, snø er gunstig for flått. For eksempel skogflåtten finner isolasjon under snølaget om det er minus sju grader eller lavere temperatur i flere uker kan den isolere seg mot uttørking og være beskyttet.

Er det hunnflåtten som angriper, og ikke hannflåtten?

– Det stemmer, den viktigste flåtten som angriper oss er hunner på nymfestadiet om også er de viktigste smittebærerne. De er så små at de kan sitte og suge blod i flere dager uten at vi merker dem. På hund og andre kjæledyr er det hunner i det voksne stadiet du ser som suger blod. Hannflått suger i veldig liten grad blod.

Lyme borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Noen blir veldig syke, noen også uføre?

– Ja, med Borrelia så kan du i verste fall få senvirkninger som en konsekvens av Borrelia-infeksjonen.


Snorre Stuen har brukt store deler av yrkeskarrieren på å studere flått.


Dette kunne vi snakket om en hel dag, men det er også noen faste spørsmål. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er vanskelig å si én bestemt bok, for det avhenger av hvilken periode i livet du tenker på. I 20-årsalderen leste jeg «Forbrytelse og straff» av Dostojevskij. Den gjorde et ganske sterkt inntrykk, så jeg lest ganske mange bøker av Dostojevskij etter det.

Er det noe du angrer på?

– Ja, hvert øyeblikk gjør vi jo valg. Kanskje skulle jeg ikke tenke noe særlig på det, men jeg angrer at jeg ikke besteg Kilimanjaro, etter å ha lest novelle av Ernst Hemingway som heter «Snøen på Kilimanjaro». 50 år tilbake i tid kunne du gjøre dette på egen hånd. Nå er det dessverre blitt kommersialisert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Første så tenkte jeg at det hadde vært spennende å stå fast med Erik Bye. Men så kom jeg på at Sir David Attenborough. Han er en fantastisk formidler av livet på vår planet, så han kunne jeg godt tenkt meg å dele litt tid sammen med.

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Les også: Disse kan bli Trumps visepresident (+)

Les også: Mener Wolt gjemmer seg bak uføretrygdede (+)


Mer fra Dagsavisen