Nyheter

Mor tiltalt for grov mishandling av sønnen

I løpet av 13 år skal kvinnen ha utsatt sin sønn for grov mishandling. Da han til slutt kom på sykehus hadde han en BMI på 13,7.

BERGEN (Dagsavisen): Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane har tatt ut en omfattende tiltale mot kvinnen. Ifølge den skal hun fra 2009 og frem til januar 2022 ha utsatt sin sønn for gjentatte psykiske og fysiske krenkelser.

I tiltalen listes det opp hvordan gutten angivelig ikke lærte grunnleggende ferdigheter som personlig hygiene eller tannpleie, og ble holdt isolert fra sosial kontakt og ytre stimuli, ved at han ikke var i barnehage og skole.

I løpet av de 13 årene var gutten ikke til kontroll på helsestasjon. Han var heller ikke hos tannlege, noe som førte til omfattende tannskader, ifølge statsadvokaten.

Fra 6-7 års alderen skal han ha begynt å utvikle symptomer på psykiske utfordringer, men moren skal likevel ikke ha oppsøkt psykiatrisk hjelp for gutten. I stedet mener påtalemyndigheten at hun sørget for at lidelsene hans ikke ble oppdaget, ved å holde ham unna offentlige instanser som barnevernet og Bup.

Gutten og hans søsken fikk hjemmeundervisning av moren, men opplæringen var mangelfull, ifølge tiltalen. Da gutten ble innlagt på Haukeland sykehus i januar 2022 skal han hatt store kunnskapshull og manglende ordforråd. Ifølge tiltalen hadde han også liten forståelse for verden rundt seg.

Årsaken til at han ble innlagt var at han var svært underernært og hadde en BMI på 13,7. Ifølge påtalemyndigheten skyldes dette at han gjennom 2021 hadde tatt til seg svært lite næring.

– Det er en svært alvorlig tiltale, sier statsadvokat May-Britt Erstad til Dagsavisen.

Kvinnen er også under etterforskning for lignende forhold mot et annet av barna sine.

– Men denne saken ligger fortsatt til etterforskning hos politiet, sier Erstad.

Faren til gutten var også på et tidspunkt siktet for den angivelige mishandlingen, men saken mot ham er henlagt.

Kvinnen i 40-årene erkjenner ikke straffskyld, opplyser hennes forsvarer Rolf Knudsen.

– Det var helt nytt for oss at det var tatt ut tiltale, og vi har ikke fått sjansen til å gå gjennom detaljene i saken ennå. Men hun erkjenner ikke straffskyld etter tiltalene. Generelt tenker hun at hun sikkert har gjort noen feil opp gjennom årene, men ikke noe som er i strafferettssporet, slik vi ser det. Det må belyses grundig i en hovedforhandling, sier Knudsen, som mener det ikke burde vært tatt ut tiltale mot hans klient.

Når saken skal opp for domstolen er foreløpig uvisst.

Mor og sønn har siden etterforskningen startet for to år siden gjenopprettet kontakten.

– Han bor nå hjemme hos sin mor. Og tidligere har de også hatt jevnlig samvær, sier Knudsen til Dagsavisen.

Strafferammen for grov mishandling er 15 års fengsel.

– Det er en alvorlig sak og tiltale hun har hengende over seg. Men vi skal forberede oss godt og belyse den grundig i retten.

Mer fra Dagsavisen