Nyheter

Lanserer ny trønder som Kjerkol-erstatter

Nestlederen i Trøndelag Ap vil ha en trønder inn i regjeringen som erstatter for Ingvild Kjerkol. Han har en klar favoritt: Tidligere fylkesordfører Tore O. Sandvik.

– Trøndelag Ap har 10.000 av Aps 55.000 medlemmer, så det er naturlig at vi har mer enn en statsråd. Og vi har klare forventninger til at Jonas Gahr Støre har en fra Trøndelag på blokka si. Jeg mener at Tore O. Sandvik vil være en veldig god kandidat. Han er nå statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, har blant annet vært fylkesordfører i Sør-Trøndelag og ungdomssekretær i LO i Sør-Trøndelag.

Det sier nestleder i Trøndelag Ap, Amund Hellesø, til Dagsavisen

Han har vært en av Ingvild Kjerkols sterkeste forsvarere i plagiatsaken. Fredag formiddag gikk som kjent Kjerkol av som statsråd, etter at statsminister Jonas Gahr Støre landet på at hun burde gå av i kjølvannet av at Nord universitet annullerte masteroppgaven hennes som følge av fusk. De mener også omfanget av plagiat er så stort at det tyder på at det var med vilje.

For Hellesø var fredag en trist dag.

– Vi mister en helseminister som har gjort en fabelaktig jobb, og som har fått gjennomført mye politikk. Hun er hardtarbeidende og effektiv. Så dette er dumt for Arbeiderpartiet, for regjeringen og landet, sier han.

– Tillit må bygges

Han sier at han har respekt for statsminister Jonas Gahr Støres avgjørelse. Tillit er noe som bygges opp, og som rives ned. Støre ser dette fra sin stol, og det er noe jeg må akseptere, sier han.

– Men man må ikke glemme at dette er noe som skjedde i 2021, og Kjerkol har gjort en fenomenal jobb etter det, og bygd opp tillit. Så for meg har hun fortsatt stor tillit, og kunne ha fortsatt som statsråd. Så vi ser forskjellig på det, Støre og jeg. Men det er opp til ham å bestemme, sier Hellesø.

Statsminister Støre pekte på nettopp tillit som en av begrunnelsene for at Kjerkol måtte gå av.

– Nemnda har konkludert at det i masteroppgaven til Ingvild Kjerkol har vært et ikke ubetydelig omfang av plagiat, som etter loven er å anse som fusk. De har konkludert med at det også er gjort forsettlig. På denne bakgrunn har jeg kommet fram til at det vil være svært vanskelig å få utført den krevende jobben som helse- og omsorgsminister. Jeg har derfor kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse fredag.

– Helse- og omsorgsministeren har et betydelig ansvar for forskere og andre fagfolk i en stor og viktig sektor i Norge. For at helse- og omsorgsministeren skal kunne fungere godt er tilliten fra en stor sektor avgjørende. Det har også veid inn i min beslutning, sa Støre.

– Vondt å ikke bli trodd

– Jeg vil savne Ingvild, takker henne i dag for innsatsen hennes i regjering, sa Støre.

Allerede torsdag meldte flere medier at Kjerkols masteroppgave i helseledelse ble strøket som følge av fusk. Universitetet mener også at omfanget av plagiat i oppgaven er så omfattende at de mener det er forsettlig, altså gjort med vilje. Fredag bekreftet Kjerkol avgjørelsen fra universitetet.

– Vi har ikke hatt til hensikt å plagiere andres arbeid. Nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, akkurat som de skal. Selv om det gjør vondt å ikke bli trodd må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol selv på pressekonferansen.

Ingvild Kjerkol (Ap) var tydelig preget under pressekonferansen der hennes avgang som helse- og omsorgsminister ble kunngjort. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Å være helseminister er for meg den absolutt mest meningsfulle jobben som finnes. Du trenger stor kraft. Det vet Jonas at jeg har, selv om jeg ikke vet om han har satt like stor pris på det bestandig. Fordi forventningene til helsetjenesten er at alt er på stell. At pasientene våre og deres pårørende blir godt ivaretatt, sa Kjerkol.

– Det er lov å gråte nå. Bare ta bilder, sa Kjerkol da hun gråtkvalt takket medpolitikere, kollegaer i departementet og hele det norske helsevesenet for sin til som helseminister.

Les også: Den kriminelle familien slapp unna gang på gang: – Jeg trodde aldri de skulle bli tatt

Skal gjenreise Ap

Selv om hun går av som helse- og omsorgsminister er hun ikke ferdig i politikken. Kjerkol er fortsatt innvalgt på Stortinget fram til 2025, og leder Trøndelag Ap.

– Nå skal jeg til Stortinget. Jeg skal jobbe for Trøndelag og resten av landet. Ikke vær bekymra. Jeg leder også det største fylkeslaget, vi er 20 prosent av medlemsmassen i Ap. Det blir en tung dag for mine partivenner. De har gitt klart uttrykk for at de ønsket et annet utfall. Men i morgen er vi i gang igjen med å gjenreise Ap som den politiske kraften vi skal være for alle de vi er til for, sa hun.

Hvem som tar over for Kjerkol er ikke klart.

– Jeg har vært opptatt av å håndtere denne saken på en ryddig og ordentlig måte. Det har vært en vanskelig sak. Jeg beklager at vi er kommet dit vi er, men det var nødvendig. Så tar vi den tiden vi trenger på neste jobben. Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sa statsministeren på pressekonferansen.

Ifølge NRK er Ap-nestleder Jan Christian Vestre høyaktuell til å ta over Helse- og omsorgsdepartementet. De nevner også digitaliseringsminister (og trønder) Karianne Tung og energiminister Terje Aasland som mulige kandidater.

Store forventninger

Norsk Sykepleieforbund ser fram til å få en mer lyttende helse- og omsorgsminister enn Ingvild Kjerkol.

– Jeg har forventninger om en helseminister som er interessert i og opptatt av å høre om hva sykepleiere og annet helsepersonell beskriver som de reelle problemene i helsetjenesten, som lytter til helsepersonell og beskrivelsene av de reelle problemene som vi står i. Det viktigste for oss er å få en minister som forstår at hovedproblemet er mangelen på helsepersonell, og at vi har fryktelig dårlig tid, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen til Dagsavisen.

Hun sier at hun forstår statsministerens konklusjon om at Kjerkol måtte gå, og at hun takker for samarbeidet.

Men selv om hun menere Kjerkol har fått til mye bra med blant annet fastlegeordningen, sier Larsen:

– Der vi synes hun har feilet, er det å forstå analyser og dermed også strategier og tiltak for mangel på sykepleiere. Det har egentlig ikke kommet noen tiltak for å rekruttere og beholde den største yrkesgruppen innen helsetjenesten, som det er størst mangel på. Vi har opplevd at verken hun eller regjeringen har vært gode nok på dette. Det er et kjempeproblem, ett av de største problemene i norske helsetjeneste, og det har de ikke gjort noe med.

Les oghså: Ut mot Kjerkol: – En hån mot vår yrkesgruppe

---

Fakta om Ingvild Kjerkol (Ap)

 • Helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra oktober 2021 til 12. april 2024. Gikk av som følge av plagiat i masteroppgaven fra 2021.
 • Født 18. mai 1975 i Stjørdal.
 • Leder av Trøndelag Ap.
 • Skrev masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet (2021). Utdannet i psykologi og informatikk ved NTNU (1995–1998) og høyskolekandidat i drift og vedlikehold av IT-systemer ved HIST (1999-2001). Har arbeidet som næringspolitisk rådgiver parallelt med sin politiske karriere.
 • Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Medlem av helse- og omsorgskomiteen 2015–2021.
 • Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2009 og leder av Stjørdal Arbeiderlag i 2010–2012. Medlem av Stjørdal kommunestyre i 1995–2011 og av Nord-Trøndelag fylkesting i 2003–2015; fylkesordfører i Nord-Trøndelag i 2011–2013.
 • Lå på 6. plass på Kapitals oversikt over Norges ti mektigste kvinner i 2023.

Kilder: Stortinget, SNL

---

Les også: Dette er de norske, voldelige ekstremistene

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

---

Fakta om Kjerkol-saken

 • 20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.
 • Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.
 • Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.
 • Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen var unntatt offentlighet.
 • Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk.
 • 12. april holdt statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol en pressekonferanse der det ble klart at Kjerkol går av som statsråd.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen