Nyheter

Demonstrerer for tredje uke på rad: – NRK må lytte til folket

Aksjonsgruppe brukte sterke virkemidler utenfor NRK foran lørdagens tredje delfinale i Melodi Grand Prix.

Avkledd og knelende som et symbol på de pågrepne palestinerne som ble avkledd og bortført av israelske soldater, demonstrerer de foran TV-huset på Marienlyst i Oslo før den siste delfinalen i MGP.

– Vi har hatt ganske sterke visuelle virkemidler de to foregående delfinalene, og demonstrasjonen i dag var knyttet opp til det. Vi ønsker å si fra til NRK, som også er et mediehus, om hva som skjer og som vi mener ikke får nok dekning. Dette er vilkårlige arrestasjoner av palestinske sivile gutter og menn. Vi ønsker å vise et symbol på noe av det som virkelig skjer på Gaza, og hvorfor vi mener Israel ikke har noe å gjøre i Eurovision nå, sier Janne Heltberg, talsperson for aktivistene, til Dagsavisen.

– Det er en åpenbar del av ytringsfriheten vår å demonstrere for meningene våre, sier underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK.

Se videoen av demonstrasjonen i slutten av saken.

Aksjonsgruppa for Palestina demonstrasjon utenfor NRK før tredje delfinale i MGP. De krever at Israel skal utestenges fra Eurovision Song Contest 2024.

Legger press på NRK

Skuespilleren og aktivisten Janne Heltberg var selv med i aksjonen som krever at NRK skal kreve at den europeiske kringkastingsunionen EBU utestenger Israel fra Eurovision Song Contest 2024 på bakgrunn av invasjonen på Gaza.

Aksjonsgruppa for Palestina demonstrasjon utenfor NRK før tredje delfinale i MGP. De krever at Israel skal utestenges fra Eurovision Song Contest 2024.

Dette er tredje gang det Aksjonsgruppa for Palestina demonstrer utenfor NRK-bygget i forbindelse med Melodi Grand Prix. Både i forkant av første og andre MGP-delfinale har aksjonsgruppen stått utenfor publikumsinngangen på Marienlyst og krevd Israels utestengelse. Foran den tredje og siste delfinalen lørdag valgte de en annen demonstrasjonsform. Avkledde menn med bind for øynene og bundet på hendene, noen av dem barføtte, ble ført fram foran NRKs TV-resepsjon, hvor de knelende i kulda representerte sivile palestinske menn. I alt tre puljer demonstranter som avløste hverandre i kulda deltok. Blant aktivistene er det flere skuespillerkolleger av Heltberg.

- Det er en ganske krevende og sårbar aksjon, så derfor har vi ønsket å ha med folk som kjenner noe til det å være i en sårbar situasjon, det å kanskje bli fratatt en sans eller har stått på en scene foran folk, forteller Heltberg.

– Det er en av mange ting man kan bidra med. Vi opplever at vi enda ikke har blitt hørt. Vi ser blant annet i VG at en meningsmåling viser at over nitti prosent av befolkningen ønsker Israel utestengt av Eurovision. Det er publikummet til NRK. Det er skattebetalerne til NRK. Vi mener NRK må lytte til folket, slik de har gjort før i 2022 med Russland. De bør gjøre det igjen, sier hun.

Aksjonsgruppa for Palestina demonstrasjon utenfor NRK før tredje delfinale i MGP. De krever at Israel skal utestenges fra Eurovision Song Contest 2024.

– Skru av skjermen

– Det er tredje delfinale i Melodi Grand Prix med seks artister. Lørdag 3. februar er det finale med ni deltakere som skal kjempe om finaleplass og Eurovision-deltakelse. Hva er oppfordringen til artistene?

– Først håper vi at NRK vil frata artistene ansvaret, for dette er ikke artistenes ansvar, det er Norsk Rikskringkasting som må gjøre dette. Men hvis det nå vil gå så langt at NRK ikke sier fra til EBU, så vil det jo ligge på skuldrene til artistene, men det ligger vel så mye på skuldrene til de som ser på. Hvis ikke NRK sier at Israel skal utestenges, så har vi muligheten til å skru av skjermen. Og det syns jeg vi skal gjøre, for Israel har ingenting i en fredelig sangkonkurranse for samhold og glede å gjøre i 2024.

Aksjonsgruppa for Palestina demonstrasjon utenfor NRK før tredje delfinale i MGP. De krever at Israel skal utestenges fra Eurovision Song Contest 2024.

Den tredje og siste MGP-delfinalen finner sted lørdag kveld. Før helgen kom et opprop skrevet under av rundt 300 norske artister, mot deltakelse i et Eurovision hvor også Israel deltar. Initiativtagerne til oppropet fortalte til Dagsavisen at de jobber for at artister fra hele Norden kan samles om et felles opprop. Aksjonsgruppa for Palestina stiller seg bak forslaget.

– Det er allerede artister fra alle landene som snakker sammen. Finland har nå 1500 underskrifter, og det var et kjempeopprop her i Norge i går fredag. Island har vært tydelig veldig lenge fra artistenes side, og Danmark og Sverige er i gang. På et tidspunkt må vi se på hvilke krefter som kan slås sammen, for det er jo det vi ønsker at de nordiske kringkasterne skal gjøre, slå seg sammen, sier Heltberg til Dagsavisen.

Sist forrige uke avviste kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under et møte i Kringkastingsrådet at det er aktuelt for NRK å foreslå boikott av Israel i konkurransen.

– Kringkasterne står nå og sier at vi kan ikke gå i front og forrige gang var vi så mange sammen. Egentlig tror jeg alle disse kringkasterne er redde for å ta det første steget, men det er ingenting å være redd for, det å si at man ikke godtar folkemord og brudd på folkeretten. Så jeg håper vi finner krefter sammen, Island, Finland, Norge, Sverige, Danmark, Irland, og sier fra til EBU at nok er nok. Hvis vi ikke sier fra nå, når kan vi si fra da?, spør Heltberg.

Underholdningssjef Charlo Halvorsen mener en slik beslutning er opp til politikerne å avgjøre.

– Vi har stor respekt for at folk demonstrerer, som det er blitt gjort utenfor NRK de siste lørdagene. Men det står ved lag at norsk utenrikspolitikk og beslutning om norsk kulturboikott ligger hos storting og regjering - ikke en allmennkringkaster, sier NRKs Charlo Halvorsen til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen