Nyheter

Petter «Uteligger»: – Ringnes og Stordalen bør i alle fall kunne bruke nettverket sitt

31. januar må =Kaffe i Akersgata i Oslo stenge dørene. Tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen har bedt sentrale eiendomsinvestorer om hjelp. Petter Stordalen deler gjerne erfaringer.

– Det er forferdelig trist at kaffebaren vår i Akersgata blir stengt. Kafeen har gitt meg mestringsfølelse. Vært en trygg plass. Nå velger jeg å se fremover. Håpet er å få en prat med Christian Ringnes og Petter Stordalen. Begge forstår begrepet sosialt entreprenørskap, og kan hende bidra til etablering på et nytt sted i Oslo sentrum, sa barista og tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen nylig til Dagsavisen.

Beslutningen om å stenge dørene til =Kaffe i Akersgata i Oslo har skapt stort engasjement og mange reaksjoner i sosiale medier.

«Dette er virkelig noe disse to gutta kunne støtte oppunder. Samtidig så er det tragisk at kommunen ikke kan bidra. De er jo mer opptatt av å spare seg til fant og det blir jo som kjent dyrt i det lange løp…», skriver en. «Petter & Christian, vær med og bidra! = KAFFE, unikt, byens beste kaffe og stemning, som baristaene sørger for». «Redd stedet!». «Dette var leit å høre. Erlik har vært min favoritt i sentrum i flere år: Hyggelig betjening og god kaffe.», er andre reaksjoner.

Samarbeid offentlige og private

Hotelleier og eiendomsutvikler Petter Stordalen er godt kjent med arbeidet som gjøres i stiftelsen Erlik.

– Jeg hadde gleden av å få skrive i juleboka til =Oslo for noen år siden, i tillegg arrangere lanseringen av den i samarbeid med et av hotellene våre. Da møtte jeg, og snakket med mange av selgerne. Jeg var også med å selge magasinet i Oslo sentrum, sier Stordalen til Dagsavisen.

Petter Stordalen under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum.

Stordalen trekker fram samarbeidet mellom offentlige og private aktører. Selskapet Strawberry group, eid av Stordalen-familien, investerer gjennom elleve selskaper innenfor eiendom, finans, hotelldrift og kunst.

– I Strawberry har vi gode erfaringer med å inkludere mennesker som aldri har vært i arbeidslivet, eller som har vært lenge utenfor. Blant annet driver vi «Norges viktigste hotell» på Comfort Hotel Børsparken sammen med arbeids- og inkluderingsbedriften OsloKollega, der de ansatte av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet eller aldri har hatt en jobb, forteller Stordalen og fortsetter:

– Vi gir dem arbeidserfaringen. OsloKollega sørger for personlig oppfølging og veiledning. Vi har stor tro på denne typen samarbeid mellom offentlige og private aktører der målet er å inkludere flere i arbeidslivet, mener Petter Stordalen og legger til:

– Derfor håper jeg også at partene finner en løsning for Erlik, og forhåpentlig kommer også Oslo kommune på banen.

---

ERLIK KAFFE

=Kaffe er heleid av Stiftelsen Erlik, og har siden åpning i 2017 gitt over 30.000 lønnede arbeidstimer fordelt på over 50 baristaer og tre avdelinger, ifølge Erliks nettside.

28. juni 2017 åpnet den første avdelingen – i Akersgata. 31. januar stenges dørene.

Driften av kaffebaren i Akersgata har vært utfordrende i lang tid. Graving i gata, brann i nabobygget og høye leiepriser er årsakene til at kafeen må stenge.

---


Barista Anniken Nordengen håper du kan bistå i arbeidet med å sikre Erlik Kaffe en kaffebar i Oslo sentrum. Tar du utfordringen?

– Hvis vi kan dele våre erfaringer fra «Norges viktigste hotell» og samarbeidet med OsloKollega, gjør vi selvsagt gjerne også det, avslutter forretningsmannen Petter Stordalen.

Dagsavisen har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med investor Christian Ringnes, uten å lykkes. Han besitter en stor eiendomsportefølje gjennom selskapet Victoria Eiendom.

Samfunnsnyttig drift av kaffebar

Petter «Uteligger» Nyquist har hatt et helt spesielt forhold til =Kaffe i Akersgata. I juni er det sju år siden han sto sammen med en liten gjeng rykende ferske baristaer rekruttert fra gatemiljøet i Oslo. Spent ventet de på at daværende helseminister Bent Høie skulle være snorklipper og åpne kaffebaren.

– Kaffebaren har betydd og betyr mye for mange, sier Nyquist til Dagsavisen.

– Læring og mestring. Jeg har personlig blitt kjent med mange og ser forandringen som har skjedd i livene. Dukker du ikke opp på jobb blir du ringt etter. Jeg tror egentlig ikke alle forstår hvor samfunnsnyttig denne kaffebaren er, og hvor viktig det er for alle som får muligheten til å få en tilnærmet «normal» hverdag, legger han til.

Petter Nyquist.

Petter Nyquist forteller om målsettingen rundt driften, hvor muligheter og menneskeverd settes høyt – men samtidig skal kaffebaren levere kvalitet på linje med andre i samme bransje, og til overkommelige priser.

– Jeg håper flere ser verdien av å ha en =Kaffe sentralt plassert i Oslo sentrum. Om ikke Christian Ringnes eller Petter Stordalen kan bidra med et rimelig lokale nå, slik Anniken Nordengen utfordrer dem, bør de i alle fall kunne bruke nettverket sitt. Det er garantert stort, avslutter Nyquist.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Mer fra Dagsavisen