Nyheter

Kollektivtransporten i Oslo rører så smått på seg igjen: To busslinjer innstilt ut dagen

Kuldegrader ned mot 20-tallet og mye snø, eller mildvær og regn? Spiller ingen rolle, for kollektivtransporten sliter uansett på vinterføre.

– De fleste busslinjer er nå i gang igjen. Men noe er fortsatt innstilt, så det kan være lurt å sjekke appen.

Det sier Benjamin Øveraas, som er pressevakt hos Ruter, kvart over fire onsdag ettermiddag.

– Vi forventer at det bedres utover kvelden, med unntak av linjene 585 og 48. De ser ut til å bli innstillt ut dagen, sier han.

Dermed er det gode muligheter for at du kommer deg hjem fra jobb med buss i dag, om du ikke skal til Kolbotn eller med skibuss til Tryvann.

– Det har vært en del trøbbel, og det henger fortsatt igjen en del forsinkelser. Det har vært glatt og vanskelige kjøreforhold, sier Øveraas.

Skinner på skinner

Løsninga kan uansett være å satse på skinnegående transport. Der er det nemlig en helt fin dag i dag, kan kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien melde:

– Går ting på skinner?

– Det gjør det. Alt har kjørt i hele dag, uten noe problemer. Så dette må vi kunne huke av på kalenderen som en fin dag, sier han.

– Jeg sitter på t-banen, den kom på tida den, legger Asperud til i ettermiddagsrushet.

Han sier at været i dag ikke er noe særlig problem for skinnegående transport, det er først med veldig store snømengder de får problemer. Enten med pensene til trikken, som kan bli fulle av hardpakket snø, eller av snø som føyker inn i strømskinna til T-banen.

Små avvik

«Kollektivtransporten går stort sett som den skal i Oslo og Akershus, med noen få avvik. De fleste bussavganger går slik de skal, men enkelte steder er det glatt og vanskelige kjøreforhold. Dette kan føre til enkelte innstillinger og delinnstillinger på noen bussavganger på morgenen i dag», sto det onsdag, i nyhetsbrevet som Ruter nå sender ut hver morgen.

Vi beklager overfor folk som har stått og ventet på en buss som ikke kommer, og forstår at dette skaper problemer.

—  Cathrine Myhren-Haugen, kommunikasjonssjef i Ruter

Men slik gikk det altså ikke, og på formiddagen var dette budskapet fra Ruter:

«Mange busslinjer i Oslo og Akershus er innstilt onsdag formiddag på grunn av veldig glatt føre».

– Vi beklager overfor folk som har stått og ventet på en buss som ikke kommer, og forstår at dette skaper problemer. Vi vil også takke sjåførene som har en vanskelig jobb på svært glatt føre, sier kommunikasjonssjef Cathrine Myhren-Haugen i Ruter i pressemeldingen.

Ruter

Årsaken til de glatte forholdene er manglende salting natt til onsdag, og at saltet rant unna i regnværet.

– Etter det kraftige regnværet i natt ble det brått glatt mange steder på morgenkvisten. Vi har satt på alle saltbiler som normalt benyttes, og vi supplerer med traktorer som bistår med salting av hovedveier slik at trafikken kan komme i gang igjen så raskt som mulig, sier Joakim Hjertum, seksjonssjef for veidrift og vedlikehold i Bymiljøetaten i Oslo kommune til NTB.

– Effekten av salt reduseres kraftig under regnvær. Salting under kraftig regnvær har ingen effekt. Vi måtte avvente til nedbørintensiteten avtok før vi fikk effekt av saltet, sier Hjertum.

Da Dagsavisen var i kontakt med Ruter onsdag ved halv to-tiden, sa kommunikasjonssjef Cathrine Myhren-Haugen i Ruter at flere linjer var i gang igjen.

– Dette gjelder blant annet linjene 20,21, 23 og 76. 31-bussen er også i gang igjen, men går ikke oppom Tonsenhagen. Den tar Trondheimsveien fra Linderudsletta til Grorud, sier hun.

– De fleste linjene i Bærum skal nå også være i gang, sier hun.

Fortsatt er oppfordringen er å benytte seg av skinnegående transport, og følg med på Ruter-appen og ruter.no for informasjon.

Startet opp

Unibuss er den største bussoperatøren i Oslo, og har 258 busser. Onsdag stod mange av dem rolig, men ut over ettermiddagen begynte trafikken igjen å rører på seg.

Vi setter i gang så fort veiforholdene tillater det. Vi har egne folk ute hele tiden, som vurderer de traseene vi kjører i.

—  Fredrik Jergmar, Unibuss

– Vi hadde store problemer tidligere i dag. Da stengte vi noen linjer på grunn av vanskelige kjøreforhold. Men nå er mye av trafikken i gang igjen, sa driftssjef ved Unibuss’ anlegg på Brubakk, Fredrik Jergmar til Dagsavisen ved 13-tiden onsdag.

– Vi setter i gang så fort veiforholdene tillater det. Vi har egne folk ute hele tiden, som vurderer de traseene vi kjører i, sier han.

Fre

– Ville det hjulpet om alle bussene var skodd med piggdekk?

– Sannsynligvis ikke. Veiforholdene varier veldig fra sted til sted og Oslo er en stor by med store forskjeller på føret, sier driftssjefen.

En annen utfordring er at mange av bussene står på verksted for å rette opp småskader, som er forårsaket på grunn av vanskelige kjøreforhold.

– Det dreier seg om småskader som ødelagte speil og lykter. Men det må fikses, og bussgarasjene har oppbemannet for å ta unna reparasjonene, sier driftssjefen i Unibuss sitt anlegge på Brubakk, Fredrik Jergmar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen